Opprørerne brukte sivile som levende skjold

I et eksklusivt intervju med TV 2 innrømmer nå sjefen for de pro-russiske styrkene at de brukte sivilister som levende skjold for å ukrainerne til å overgi seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amatørbildene som er tatt torsdag viser dramatikken som utspant seg da militsen klarte å kapre seks stormpanservogner fra den ukrainske hæren. 

– Vi ledet kjøretøyene dit vi ville ha dem. Sivilbefolkningen stanset dem. Så kom vi, sier Vjatsjeslav «Slava» Ponomarev.

Torsdag morgen skrev Ukrainas innenriksminister Arsen Vakov på sin Facebook-side at tre pro-russiske separatister hadde blitt skutt og drept og flere såret under en skuddutveksling ved en ukrainsk militærbase i Mariupol, sør i Ukraina. 

TRE DREPT: Her har flere prorussiske separatister blitt skutt ved en militærbase i Mariupol. FOTO: REUTERS/Stringer
TRE DREPT: Her har flere prorussiske separatister blitt skutt ved en militærbase i Mariupol. FOTO: REUTERS/Stringer

Vil spre opprøret

Han er opprørsleder i byen Slavjansk, der de pro-russiske militssoldatenes har sin høyborg i Ukraina. I TV 2-intervjuet innrømmer også opprørskommandanten i Øst at han har russere som kjemper for seg, men han benekter at de er regulære soldater.

– Ja, men ikke bare fra Russland. De er ikke nødvendigvis aktivt tjenestegjørende i den russiske hæren. Men de er kommet fordi de er våre slaviske brødre, sier «Slava», som nå ønsker å spre opprøret til resten av landet. 

Hærføreren i byen Slavjansk forteller at de har tatt mange fanger de siste dagene. Deriblant leiesoldater fra andre land. Han viser frem en bunke med kambodsjanske penger som bevis.

– Hvor er disse fangene nå?

– Der de skal være. Nede i kjelleren, sier opprørslederen og peker nedover mens han ler.

Tror ikke på rask Ukraina-løsning

I dag skal Russlands utenriksminister Sergei Lavrov møte blant andre ukrainske myndigheter i Geneve.

Målet er å få til en fredelig løsning i Øst-Ukraina, men Russland-forsker Ingerid Opdahl har ikke tro på en rask løsning. 

– Det blir spennende å se om de kan sette seg ned ved forhandlingsbordet, om de blir enige om hva de skal snakke om. Så får vi se om det blir reelle forhandlinger. Det kan i så fall ta en god stund, sier hun.