Biltyveri henlagt for andre gang

Politiet vet hvem som tok - og vraket - bilen til Karl Eivind (31). Nå henlegger de anmeldelsen hans for andre gang, fordi de ikke kan bevise at tyven mente å stjele bilen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er over et år siden Karl Eivind Pedersen (31) fra Gaupås utenfor Bergen ankom parkeringsplassen hvor bilen hans skulle stått parkert. 

Familiefaren hadde brukt parkeringsplassen i lang tid, og var ofte innom for å gjøre nødvendige reparasjoner frem mot bilens neste EU-kontroll.  Bilen var ikke av den nyeste sorten, men med alle oppgraderingene som var gjort, hadde bilen stor verdi for familien Pedersen. 

Denne morgenen i fjor, var imidlertid bilen søkk vekk.

Løste saken selv

Karl Eivind startet sin egen lille etterforskning, og fant raskt ut at bilen var vraket. Han tok kontakt med vrakselskapet, og fikk både navn og adresse til mannen som hadde levert bilen inn. 

I tillegg fikk Karl Eivind kontakt med vitner som hadde sett den samme mannen fjerne bilen fra parkeringsplassen. 

Denne informasjonen tok han med seg til politiet, og leverte inn en anmeldelse mot mannen.  

Som TV 2 fortalte i fjor, ble saken raskt henlagt på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet. 

Karl Eivind ga seg ikke, og klaget saken inn til Statsadvokaten i Hordaland. Der fikk han medhold, og i september ble politiet bedt om etterforske saken på nytt. 

Knekt tillit

Så gikk tiden. Flere måneder skulle det gå før Karl Eivind hørte noe nytt fra politiet. Nylig kom meldingen. 

– Saken var henlagt på nytt, denne gangen på grunn av bevisets stilling. Jeg kan ikke forstå hvordan man kan henlegge noe på bevisets stilling når man vet hvem som har gjort det, sier Karl Eivind.

TV 2 treffer ham på stedet der bilen hans endte sin siste kjøretur. Blant bilvrakene i hauger høye som fjell, forteller 31-åringen at han er skuffet over politiet. 

– Man skal ikke skjære alle under én kam, men jeg skal innrømme at tilliten min til politiet har fått seg en solid knekk, sier han. 

 – Ingen tvil om hvem som tok bilen

Det var førstestatsadvokat i Hordaland, Erik Stolt Nielsen, som i fjor omgjorde henleggelsen i saken til Karl Eivind og ba politiet etterforske på nytt. Det er samme mann som nå har tatt beslutningen om henleggelse nummer to. 

Han begrunner dette med at politiet ikke kan bevise at mannen som borttok bilen til Karl Eivind mente å stjele den. 

IKKE NOK: Politiet kan ikke bevise at mannen som tok Karl Eivinds bil visste at han begikk et tyveri. - Derfor kan han heller ikke straffes, sier førstestatsadvokat Erik Stolt-Nielsen. (Foto: Robert Reinlund/TV 2)
IKKE NOK: Politiet kan ikke bevise at mannen som tok Karl Eivinds bil visste at han begikk et tyveri. - Derfor kan han heller ikke straffes, sier førstestatsadvokat Erik Stolt-Nielsen. (Foto: Robert Reinlund/TV 2)

– Etterforskningen viser er at det ikke er noen tvil om at bilen er borttatt, det er heller ingen tvil om hvem som borttok bilen, men det er tvil om hvorvidt han som borttok bilen kan kunne kalles en tyv av den grunn. Han kunne meget vel ha vært i god tro da han fjernet bilen fra der den stod hensatt, sier Stolt Nielsen. 

Etterforskningen til politiet har avdekket at bilen stod plassert på parkeringsplassen i lang tid. Ifølge Karl Eivind var han ofte innom for å utføre små reparasjoner. Politiet mener det ikke er grunnlag for å hevde at mannen stjal bilen med forsett.

– Han som borttok bilen henvendte seg til folk for å finne ut hvem som eide den, noe som viste seg å være vanskelig. Vi kan ikke hevde at han hadde grunn til å tro den ville bli savnet, sier han.

Kan ikke straffes

På dette grunnlaget kan ikke mannen straffeforfølges, mener politiet. 

– For at vi skal kunne forfølge noen for en straffbar handling, må vi føle oss overbevist om at dette kan lede frem til en fellende avgjørelse. Og det er ikke tilfellet her, sier han. 

Han presiserer at politiet har gjennomført flere avhør, og i tillegg gjort undersøkelser for å finne ut mer om bilens relle verdi. 

– Det er ikke slik at at folk kan fjerne en hver bil som står parkert over lengre tid, men etter de undersøkelsene vi har gjort, mener vi at man ikke har grunnlag for å forfølge denne saken videre, sier førstestatsadvokaten. 

PRINSIPPSAK: Karl Eivind har ingen planer om å gi opp, selv om politiet har henlagt saken hans to ganger. (Foto: Eivind Ilebekk Johansen/TV 2)
PRINSIPPSAK: Karl Eivind har ingen planer om å gi opp, selv om politiet har henlagt saken hans to ganger. (Foto: Eivind Ilebekk Johansen/TV 2)

Gir ikke opp

Karl Eivind står dermed igjen uten familiens bil, og med nok en henlagt anmeldelse. Han mener at politiet fester for stor lit til mannens forklaring. 

– Det at politiet da eventuelt velger å tro på en kriminell foran en som har anmeldt en sak, det mener jeg blir riv, ruskende galt. Da forstår jeg ikke hva de driver med, sier han. 

31-åringen vil nå påklage henleggelsen nok en gang. 

– Bilen min er borte, uansett hvordan dette ender. For meg har dette blitt en prinsippsak. Bilen var ikke splitter ny, men for familien min betydde den mye. Jeg synes ikke det er riktig at jeg skal være skadelidende, og han som borttok bilen min skal gå ustraffet, sier han.