Everton-stjernens tårevåte hilsen: – Du var som en far for meg

Fotballen tok Steven Pienaar fra fattighet og frykt. Det takker han sin første trener for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Everton-Manchester United (17.10)

Se kampen på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no.

Sørvest i Johannesburg ligger Westbury, en fattig bydel som gjennom 90-tallet ble herjet av arbeidsledighet, organiserte gjenger og mord.

Blant doplangere og gjengmedlemmer bodde familien Pienaar, bestående av en enslig mor, en liten jente og to gutter. 

– Det finnes dårlige områder i og rundt Johannesburg, men Westbury må ha vært et av de verste, sa Steven Pienaar til sørafrikanske Sunday Times i 2010.  

– Det var gjenger, narkotika og drap overalt. Jeg minnes at vi måtte sitte på gulvet når vi skulle se på TV. Du visste aldri når en kule kunne komme gjennom vinduet.

For Pienaar og hans familie ble fotballen veien ut av fattigdom. 

Takker sin første trener

Kontrastene kunne knapt vært større mellom oppveksten og livet han nå lever. Pienaars fotballkarriere har gitt familien penger til å flytte til utkanten av Johannesburg, hvor de nå bor i en flott villa.

Det er Everton-spilleren uendelig takknemlig for. Han takker særlig én person for at drømmen ble virkelighet.

– Jeg ønsker å takke treneren min Cavin Johnson for alt han gjorde for meg, forteller Pienaar i et åpenhjertig intervju.

Se intervjuet øverst i artikkelen!

Det var Cavin Johnson som oppdaget Steven Pienaar i 1994, og ga ham en plass på School of Excellence, hvor han selv var ansatt som trener.

– Jeg hadde alltid en drøm om å spille i Premier League, men uten Johnson hadde jeg neppe nådd potensialet mitt. I likhet med meg, vokste han opp i Westbury. Det gjorde det lettere for ham å vite hvordan han skulle kommunisere med meg. Han hjalp meg ikke bare med å utvikle meg som spiller, men som menneske også.

Veien til proffkarriere

Det var gjennom School of Excellence og klubben Ajax CT at Pienaar tok sine første steg mot livet som profesjonell fotballspiller.

Pienaar forteller at han fikk beskjed om å komme til skolen. Der ble han fortalt at Ajax CT hadde tilbudt ham en treårskontrakt.

TAKKNEMLIG: Everton-spiller Steven Pienaar vokste opp i en av Johannesburgs fattigste og mest voldelige bydeler. Han takker sin første trener for livet han nå lever. Foto: Scanpix
TAKKNEMLIG: Everton-spiller Steven Pienaar vokste opp i en av Johannesburgs fattigste og mest voldelige bydeler. Han takker sin første trener for livet han nå lever. Foto: Scanpix

– Har du noen som kan hjelpe deg med kontrakten?, spurte de ham.

– Trener Cavin var der og jeg sa: jeg vil at han skal gjøre det, forteller Pienaar, åpenbart svært rørt over hva treneren betydde for ham.

– Du var en farsfigur for meg

Søndag spiller Everton sin fjerde siste kamp for sesongen. Etter tap mot Crystal Palace er de nå avhengige av at Arsenal avgir poeng, dersom de skal delta i Champions League neste sesong.

For Steven Pienaar er Premier League uansett en drøm i seg selv. 

Når han blir gitt anledning til å sende sin gamle trener en takk, kommer det en svært åpenhjertig hilsen fra Everton-spilleren.

–  Hei Cavin. Jeg ønsker å takke deg for alt du har gjort for meg. Du har alltid vært en farsfigur for meg. Jeg har fulgt karrieren din og er virkelig stolt over å ha jobbet med deg. Jeg ønsker deg alt det beste. Takk. 

Cavin Johnson fortsatte som juniortrener i mange år, før han i 2012 fikk tilbud om å overta A-laget til Platinum Stars. Nå leder han SuperSport United i Pretoria, Sør Afrika. 

– Vi hjalp hverandre til å vokse, sier treneren når han får se Pienaars varme hilsen.

– Jeg er stolt av deg og jeg er veldig stolt over at du har blitt en superstjerne, kommer det fra en emosjonell Cavin Johnson.