MISTET HUKOMMELSEN: «John Smith» hevder han jobbet for tsjekkiske Økokrim. Dette tilbakeviser nå myndighetene i landet. FOTO: POLITIET
MISTET HUKOMMELSEN: «John Smith» hevder han jobbet for tsjekkiske Økokrim. Dette tilbakeviser nå myndighetene i landet. FOTO: POLITIET

Tsjekkiske myndigheter: «John Smith» har aldri jobbet for politiet

Myndighetene tilbakeviser «John Smith» påstander om at han jobbet med politiet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med TV 2 tirsdag uttalte den mystiske «John Smith» at han jobbet med en større politietterforskning i perioden før han - som han hevder - ble forlatt for å dø i en grøft i Oslo. 

«Smith» mener han jobbet i det tsjekkiske Økokrim, og at han skulle levere en siste rapport i en omfattende etterforskning av økonomisk kriminalitet. 

Se intervjuet under:

Den mystiske mannen ønsket selv at tsjekkiske myndigheter skulle fritas fra taushetsplikten, slik at påstandene hans kunne ettergås av pressen. 

Avviser politijobb

I en epost til TV 2 skriver pressetalsmann i det tsjekkiske innenriksdepartementet at «John Smith» ikke har jobbet for, eller med, politiet i landet. 

De bekrefter at han i perioden 1998 – 2002 var ansatt som tekniker hos myndighetene. 

– Han jobbet for informasjons- og teknologidepartementet som en tekniker, der arbeidsoppgavene hans var å administrere og vedlikeholde datamaskiner, printere og software. Vi ønsker å tilbakevise alle spekulasjoner om hans jobb hos politiet. Han har aldri vært en politimann eller vært sivilt ansatt i det tsjekkiske politiet, skriver Pavel Novák til TV 2. 

Aldri meldt savnet

«John Smith» sier selv han er en ekspert på datamaskiner, men dette kan ikke myndighetene bekrefte.

– Mens han var ansatt, jobbet han som tekniker, sier Novák.

Jobben skal ha vært rutinemessig vedlikehold av datamaskiner. 

– På grunn av det faktum at han ikke har jobbet for departementet på tolv år, vet vi ikke om noen andre kvalifikasjoner som han kunne fått i denne perioden, sier pressetalsmannen. 

Pressetalsmannen for det tsjekkiske innenriksdepartementet sier til TV 2 at han aldri har blitt meldt savnet i Tsjekkia. 

 «John Smith» har uttalt til TV 2 at det siste han gjorde, var å bestille en flybillett til Asia rett før han skulle levere en viktig rapport i forbindelse med en politietterforskning i 2011. Noe, mener «Smith», skremte han fra å levere de siste og viktige opplysningene. 

Etter dette, husker han ikke noe før han ble funnet alvorlig skadet i Oslo.