ØY TIL SALGS: Poveglia, en ubebodd liten øy utenfor Venesia med et forferdelig rykte, er til salgs. Foto: Wikimedia Commons.
ØY TIL SALGS: Poveglia, en ubebodd liten øy utenfor Venesia med et forferdelig rykte, er til salgs. Foto: Wikimedia Commons.

Verdens mest hjemsøkte øy er til salgs

Denne øya kan bli din – hvis du tør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved første øyekast kan den lille, grønne øya som er til salgs like utenfor Venezia se ut som en perle.

Den 17 mål store øya er ubebodd og kledd med grønt gress og nydelige strender.

Men bak idyllen ligger fortellingen om en forferdelig fortid.

Ble brukt som karantene for syke

På 1700-tallet var øya en karantenestasjon for skip som ankom Venezia. Etter at det kom to skip med pest, ble øya stengt av og brukt til å oppbevare de syke.

I over 20 år ble øya holdt totalt isolert, og syke ble sendt dit for å dø. Dette har skapt grobunn for fortellingene om syke, isolerte mennesker som kun ventet på døden – og deretter forble på øya som gjenferd.

Fra 1922 til 1968 ble det holdt et sykehus for mentalt syke på øya. Det isolerte sykehuset har rykte på seg for å ha drevet med tvilsomme eksperimenter på pasientene, inkludert lobotomering.

Dette skal ha blitt satt i gang av direktøren, som ble drevet til galskap av gjenferdene før han kastet seg ut av sykehustårnet som du ser på bildet over.

Hevdet å ha blitt oppsøkt av gjenferd

Øya har vært stengt for besøkende helt siden sykehuset ble stengt, men en amerikansk tv-reporter som besøkte øya påsto at han ble oppsøkt av gjenferd. 

Prislappen er foreløpig ukjent, ettersom øya vil legges ut for auksjon neste måned, skriver The Telegraph.

Men prisen er forventet å bli høy – øya er blant flere statseide eiendommer som går under hammeren for å hjelpe Italia med å tilbakebetale gjeld.

Staten håper noen vil gjøre det morbide sykehuset om til et luksushotell. De vil ikke gi helt slipp på øya – kjøperen vil kun ha eierrett over øya i 99 år.

POVEGLIA: De gamle sykehusbyggene står fortsatt på øya. Foto: Wikimedia Commons.
POVEGLIA: De gamle sykehusbyggene står fortsatt på øya. Foto: Wikimedia Commons.