DEL AV HISTORIEN: Johan Cruyff vant Copa del Rey som Barcelona-trener i 1990, men fikk ikke spille finalen mot Real Madrid i 1974. Cristiano Ronaldo kunne dog juble etter seier i tilsvarende kamp i 2011. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje).
DEL AV HISTORIEN: Johan Cruyff vant Copa del Rey som Barcelona-trener i 1990, men fikk ikke spille finalen mot Real Madrid i 1974. Cristiano Ronaldo kunne dog juble etter seier i tilsvarende kamp i 2011. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje).

Her er de utrolige El Clásico-finalehistoriene

Onsdag kveld møtes Barcelona og Real Madrid i sin sjuende Copa del Rey-finale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld smeller det på ny mellom de to største klubbene i spansk fotballs historie.

FC Barcelona og Real Madrid møtes i den spanske cupfinalen - Copa del Rey - på Mestalla Stadion i Valencia, i det som er klubbenes sjuende innbyrdes møte i slike finaler opp gjennom historien.

De seks foregående har alle levd sitt eget liv, og ved hvert eneste tilfelle har det vært svært spesielle omstendigheter rundt det hele.

Se bare her:

21. juni 1936, Real Madrid-Barcelona 2-1, Mestalla
Til tross for at de to klubbene er de største i spansk fotball har de altså kun møttes seks ganger i finalen i cupens 112-årige historie. Det første av de seks oppgjørene kom kun en måned før utbruddet av den spanske borgerkrigen, og endte med triumf for hovedstadslaget.

Spissene Eugenio Hilario og Simón Lecue, sistnevnte klubbens dyreste kjøp på den tiden, sendte de hvite foran i løpet av kampens første tolv minutter, før Josep Escolá reduserte like før en halvtime var spilt. 

Det var dog ikke scoringene, men en redning fra Ricardo Zamora - «Den guddommelige» - som skulle bli husket fra denne kampen. Real Madrid-keeperen, som to år tidligere ble kåret til den beste keeperen i fotball-VM i Italia, kom opprinnelig fra Barcelona og vant samme cupturnering der tre ganger (en gang med Espanyol og to ganger med Barcelona) før han flyttet til hovedstaden i 1930.

IKKE HANS ENESTE TROFÉ: Iker Casillas vant VM-gull i 2010, men to år før vant han også Ricardo Zamora-troféet. Foto: Stephane De Sakutin, APF Photo
IKKE HANS ENESTE TROFÉ: Iker Casillas vant VM-gull i 2010, men to år før vant han også Ricardo Zamora-troféet. Foto: Stephane De Sakutin, APF Photo

Denne junikvelden skrev han seg så for alvor inn i Real Madrid-historien, ettersom han i sluttminuttene - etter at de hvite hadde fått en mann utvist - hindret Barcelonas Escolá sin andre scoring i kampen med en utrolig redning i sluttminuttet. Dermed vant Real Madrid det første cupfinalemøtet mellom de to gigantene, i en turnering som ikke ble spilt igjen på tre år på grunn av den nevnte krigen.

I nettopp den krigen ble det først rapportert at Zamora hadde blitt drept av republikanerne, noe som viste seg å være feil. Arrestert ble han dog, og historiene vil ha det til at han overlevde livet i fengsel takket være sin evne til å spille fotball og snakke fotball med vaktene. 

Snaut 20 år senere fikk Zamora sin plass i moderne spansk fotball, da sportsavisen Marca bestemte seg for å etablere «Trofeo Ricardo Zamora»- Ricardo Zamora-troféet, som er en pris som går til den keeperen i La Liga som har færrest baklengsmål i snitt per kamp.

11. juli 1968, Real Madrid-Barcelona 0-1, Santiago Bernabéu
Det skulle gå over 30 år før neste finalemøte i det som nå er kjent som «kongens cup» mellom de to store. For selv om Barcelona vant cupen i både 42, 51, 52, 52, 57, 59 og 63, og Real Madrid vant den i 46, 47 og 62, ville ikke skjebnen ha det slik at det ble finalemøte før i 1968.

PÅ SIN HØYE HEST: General Francos navn preget den spanske cupen i en årreke. Foto: AFP
PÅ SIN HØYE HEST: General Francos navn preget den spanske cupen i en årreke. Foto: AFP

På denne tiden var det general Franco som styrte i Spania, og turneringen bar også navnet «Copa de Su Excelencia El Generalísimo» - «Den eneherskende generalscup». Diktaturskapet til Franco stoppet ikke Barcelona, som fikk revansje for finaletapet 32 år tidligere takket være et tidlig selvmål fra Real Madrid Fernando Zunzunegui.

At kampen gikk på Real Madrids hjemmebane og at «vertene» hadde vunnet ligaen samme år var neppe med på å legge en demper på Barca-festen.

29. juni 1974, Barcelona-Real Madrid 0-4, Vicente Calderón
Finalemøte nummer tre mellom gigantene kom kun seks år senere, etter en sesong der Barclonas stjerner hadde sikret klubbens niende ligatittel i historien. Real Madrid var blitt nummer åtte, hele 16 poeng bak katalanerne, og hadde blant annet tapt 0-5 på hjemmebane mot Barca i ligaen.

Det Barcelona-laget inneholdt dog stjerner som nederlandske Johan Cruyff og peruvianske Hugo Sotil, og ettersom reglene i den spanske cupen forbød at utenlandske spillere deltok, var det to reduserte lag som møttes på Atlético Madrids hjemmebane Vicente Calderón.

FIKK IKKE SPILLE: Johan Cruyff og Hugo Sotil poserer her sammen med Johan Neeskens forut for sistnevntes debutsesong i Barcelona i 1974/75. Måneder før hadde ikke de to førstnevnte fått være med i cupfinalen fordi reglene ikke tillot utlendingers deltakelse. Foto: AFP Photo/STF
FIKK IKKE SPILLE: Johan Cruyff og Hugo Sotil poserer her sammen med Johan Neeskens forut for sistnevntes debutsesong i Barcelona i 1974/75. Måneder før hadde ikke de to førstnevnte fått være med i cupfinalen fordi reglene ikke tillot utlendingers deltakelse. Foto: AFP Photo/STF

Men selv om Real Madrid også måtte unnvære stjerner som tyske Günter Netzer og argentinske Oscar Mas fikk de sin ultimate revansje. En tidlig scoring av Carlos Alonso «Santillana» González ble fulgt opp av scoringer i 2. omgang Benito Rubiñán, Francisco Javier «Ico» Aguilar García, og José Martínez «Pirri» Sánchez. Dermed fikk «Los Blancos» sin revansje.

– Tap i den kampen i ligaen betydde at vi ikke kunne tillate oss å la sjansen til å slå Barcelona i finalen gå fra oss. Vi gikk ut på banen overbevist om at vi kunne oppnå noe spesielt den dagen, sa Rubiñán etter kampen.

4. juni 1983, Barcelona-Real Madrid 2-1, La Romareda
Ni år senere scoret «Santillana» på ny, men denne gangen måtte spissen tåle å være på det tapende laget i finalen. For selv om Real Madrid-kapteinen utlignet Víctor Muñoz Manriques ledermål, var det en annen offensiv spiller som skulle skrive seg inn i historiebøkene denne kvelden på Real Zaragozas stadion La Romareda.

Og selv om det nå var åpnet opp for utlendinger i cupen, og Barcelona stilte med både tyske Bernd Schuster og selveste Diego Maradona på laget var det ikke de to stjernene som vil bli husket best etter denne dysten.

Tidligere Real Madrid-unggutt Marcos Alonso Peña var nemlig inne i sin første hele sesong for katalanerne etter en 150-millioner pesetas-overgang fra Atlético Madrid, og i sluttsekundene i Zaragoza fikk han sin optimale revansje overfor klubben som avskiltet ham som 18-åring.

Et innlegg fra Julio Alberto fant nemlig veien til Alonsos hode, og med en flott stupheading stanget vingen inn sitt viktigste mål i Barcelona-karrieren.

– Jeg var heldig nok til å score i det siste minuttet, og for å være ærlig var det et nydelig mål, sa han etterpå.

Alonso var året etter også med i den spanske troppen som tok EM-sølv bak Frankrike, før han to år etter det igjen var en av fire Barca-spillere som bommet på sitt straffespark i finalen i serievinnercupen mot Steaua Bucuresti.

TRENERSUKSESS: Johan Cruyffs første tittel som Barcelona-sjef kom mot Real Madrid i Copa del Rey i 1990. Foto:AFP/ANP
TRENERSUKSESS: Johan Cruyffs første tittel som Barcelona-sjef kom mot Real Madrid i Copa del Rey i 1990. Foto:AFP/ANP

5. april 1990, Barcelona-Real Madrid 2-0, Mestalla
Som tidligere nevnt fikk Johan Cruyff aldri muligheten til å slå Real Madrid i den spanske cupfinalen som spiller, men da han 16 år etter å ha stått over på grunn av reglene da Barca tapte 0-4 i 1974, returnerte han som trener for katalanerne.

Dette var helt i startfasen av hans såkalte «Dream Team», som skulle vinne ligaen de fire årene som kom etter denne finalen. På dette tidspunktet var det dog madrilenerne som regjerte, og under sin nye trener John Toshack hadde de allerede vunnet ligaen - deres femte tittel på rad. Mange trodde faktisk at Cruyff kom til å miste jobben på grunn av en mislykket start på Barca-karrieren.

Nå spilte også Schuster i Madrids farger, og med stjernespissene Hugo Sánchez og Emilio Butragueño på topp var de store favoritter på Mestalla. Allikevel stakk Cruyffs lag altså av med seieren. Fernando Hierro ble utvist like før pause for Real Madrid, og i andre omgang scoret både Guillermo Amor og Julio Salinas for Barca og sikret troféet.

– Vi trengte det troféet, for det var den siste muligheten vi hadde den sesongen, har Cruyff sagt i ettertid.

20. april 2011, Real Madrid-Barcelona 1-0, Mestalla
Det troféet ble Cruyffs første som Barcelona-trener, og 21 år senere var det en annen moderne legende som vant sitt første trofé i tilsvarende oppgjør. På Reals trenerbenk for tre år siden satt nemlig José Mourinho, i sin første sesong som trener for gigantene.

HER MISTER HAN DET: Sergio Ramos mister pokalen ned fra bussen på seiersparaden i 2011. Foto: AP Photo/Telemadrid
HER MISTER HAN DET: Sergio Ramos mister pokalen ned fra bussen på seiersparaden i 2011. Foto: AP Photo/Telemadrid

I en sesong der de møttes hele fem ganger kom denne som den andre av fire kamper i løpet av to uker. Det første ligamøtet i november endte med 5-0 til Barcelona, før det deretter ble 1-1 i Madrid fire dager før denne finalen.

Ved vissheten om at man allerede en uke senere skulle møtes i semifinalen i Mesterligaens første kamp i bakhodet stod det enorm prestisje på spill, og spenningen levde i 120 minutter. Kampens eneste scoring kom nemlig ikke før i det 103. minutt, da Cristiano Ronaldo stanget inn Real Madrids seiersmål i 1. ekstraomgang.

Etter kampen oppstod de utrolige scenene der Sergio Ramos mistet pokalen under bussen i lagets seiersparade, før Barcelona deretter fikk sin revansje og vant Mesterliga-semifinalene med 3-1-sammenlagt. De gikk også hele veien til topps i turneringen etter 3-1-seier i finalen mot Manchester United.

Les også: Ramos mistet Copa dek Rey-troféet

16.april 2014, Barcelona-Real Madrid, Mestalla
Og hva så med årets utgave av den prestisjetunge turneringen?

For første gang i historien har et lag nådd finalen uten å slippe inn et eneste mål på veien. Real Madrid slo fjorårsvinner Atlético 5-0 over to kamper i semien, mens Barcelona muligens nå ser på turneringen som sin eneste mulighet til å vinne et trofé denne sesongen, etter de siste ukers glipper i La Liga. 

Trolig spilles kampen uten Cristiano Ronaldo, som har slitt med en hamstringskade og dermed stått over de tre siste Real Madrid-kampene. Kun en ting er dog sikkert, og det er at ny historie skrives onsdag kveld.

Kilder: www.uefa.com, www.goal.com, altomfotball.nowww.wikipedia.com