Fulhams Diomansy Kamara omfavnes av Paul Konchesky og Jimmy Bullard etter å ha scoret vinnermålet på City of Manchester Stadium 26 april 2008 . Målet blåste nytt liv i håpet om å redde Premier League-plassen. Foto: Scanpix
Fulhams Diomansy Kamara omfavnes av Paul Konchesky og Jimmy Bullard etter å ha scoret vinnermålet på City of Manchester Stadium 26 april 2008 . Målet blåste nytt liv i håpet om å redde Premier League-plassen. Foto: Scanpix

Her er de villeste nedrykksdramaene

Det gjenstår fire runder av årets Premier League-sesong. Nå må bunnlagene ofre alt for poengene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire lag er i overhengende fare for å miste plassen i Premier League. Ytterligere fire lag kan vikle seg inn nedrykksdramaet dersom lagene bak begynner å få opp farten.

Alt ligger til rette for en høydramatisk avslutning på årets Premier League-sesong.

Her er noen av de mest utrolige redningsoperasjonene i Premier Leagues historie!

Historien Sunderland må kopiere

Det ser aller verst ut for Sunderland, som med sine 26 poeng ligger nederst på tabellen. Gus Poyets mannskap har riktignok en kamp til gode, men må forholde seg til tøff statistikk.

Kun tre ganger siden 1995/96 har et Premier League-lag unngått nedrykk etter å ha plukket 26 poeng (eller færre) på 33 kamper.

Det skjedde først i 1999/00, da Paul Jewell reddet Bradford fra nedrykk med ti poeng på de siste fem kampene. Både Fulham og Bolton klarte det samme i 2007/08, da de plukket henholdsvis tolv og elleve poeng på sine siste fem kamper.

For Sunderland gjenstår to svært tøffe bortekamper mot Chelsea og Manchester United, mens nøkkelen ligger i hjemmekampene mot Cardiff, West Bromwich og Swansea. Med seier i minst tre av disse kan de føye seg inn i historien over utrolige overlevelser i Premier League.

Fulhams utrolige redningsoperasjon

Under streken ligger også Fulham, som kan hente inspirasjon fra 2007/08, og en av Premier League-historiens mest utrolige redningsoperasjoner.

Tre runder før slutt, ved pause på City of Manchester Stadium, lå Fulham under 2-0 og hadde ingen matematisk mulighet til å holde plassen i Premier League slik resultatene sto seg. Med mindre de klarte å snu kampen.

20 minutter før slutt reduserte Diomansy Kamara til 2-1, før Danny Murphy satte inn utligningen i det 79. minutt. To minutter på overtid dukket Kamara opp igjen og satte inn 3-2.

Danny Murphys utligningsmål på City of Manchester Stadium viste seg å bli avgjørende i nedrykksstriden.
Danny Murphys utligningsmål på City of Manchester Stadium viste seg å bli avgjørende i nedrykksstriden.

Den påfølgende helgen slo de Birmingham 2-0, før Danny Murphy reddet plassen kvarteret før slutt mot Portsmouth, på sesongens siste dag.

Wigan-historien som kan inspirere Norwich

Norwich ligger to poeng over streken, og har i så måte skjebnen i egne hender. Problemet er at motstanden knapt kunne vært tøffere i de fire resterende kampene.

Denne helgen får de besøk av titteljagende Liverpool, og i de neste tre kampene møter de Manchester United (borte), Chelsea (borte) og Arsenal (hjemme).

I 2011/12 befant Wigan seg i store problemer etter en svak mars måned. Ved siste serierunden kunne de imidlertid slappe av i visshet om at plassen var sikret.

På den siste måneden hadde de utrolig nok slått Liverpool, Manchester United, Arsenal og Newcastle, og i nest siste runde sikret de plassen med borteseier mot Blackburn.

Drama med fem lag

Det er jevnt i bunnen og alt kan komme til å bli avgjort på sesongens siste dag. Da blir det dramatisk, men neppe i så stor grad som 7. mai 1994.

På sesongens siste dag skulle fem lag kjempe om å unngå to nedrykksplasser. Southampton, Sheffield United og Ipswich sto alle på 42 poeng, mens Everton og Oldham hadde henholdsvis 41 og 39.

Everton havnet raskt i store problemer, da Wimbledon scoret både 0-1 og 0-2 på Goodison Park. De klarte å kjempe seg tilbake til 2-2, og med ti minutter igjen av sesongen fikk Everton straffe. 

Den satte Graham Stuart i mål, og med ti minutter igjen var det plutselig Ipswich som lå under streken.

Til slutt var det imidlertid Sheffield United som måtte slå følge med Oldham en etasje ned i det engelske ligasystemet. Jostein Flo og Glyn Hodges hadde ført Sheffield United til 2-1-ledelse mot Chelsea, men kvarteret før slutt skulle det begynne å rakne. 

Mark Stein utlignet først, før han på overtid satte inn vinnermålet. Dermed hadde man i løpet av de siste ti minuttene hatt tre ulike lag på nedrykk, hvor Sheffield United til slutt havnet under streken.

I 2010/11 skulle det også være fem lag involvert i nedrykksdramaet på sesongens siste dag. Birmingham, Wolves, Blackburn, Blackpool og Wigan risikerte alle nedrykk, og i løpet av dagen var alle bortsett fra Blackburn innom nedrykksplassen.

Til slutt var det Blackpool og Birmingham som måtte ta den tøffe veien ned. Særlig surt var det for Blackpool, som på et tidspunkt hadde ledet 2-1 på Old Trafford. De tapte til slutt 4-2, og forlot Manchester i tårer.

Blackpools Ian Evatt fortvilet etter å ha satt ballen i eget mål, og ha sendt Manchester United i føringen. Blackpool rykket ned etter tapet på Old Trafford. Foto: Scanpix
Blackpools Ian Evatt fortvilet etter å ha satt ballen i eget mål, og ha sendt Manchester United i føringen. Blackpool rykket ned etter tapet på Old Trafford. Foto: Scanpix

Ingen lag hadde rykket ned før siste runde

I 2004/05 var det West Bromwich, Norwich, Crystal Palace og Southampton som skulle slåss for tilværelsen.

Ingen lag hadde rykket ned før den siste runden, og utrolig nok var alle de fire lagene innom 17. plass, som sikret en ny sesong i Premier League, i løpet av dagen.

West Bromwich begynte dagen helt nederst og var nederst på tabellen også ved halvspilt sesong. Med tre seire og tre uavgjort på de siste syv kampene, ble de første det første laget som reddet plassen etter å ha ligget sist ved jul.

Det skjedde på høydramatisk vis. 

West Bromwich gjorde jobben og vant 2-0, men var avhengig av at de andre lagene skulle avgi poeng. 

Norwich ble knust 6-0 av Fulham, men Southampton så lenge ut til å gjøre jobben hjemme mot Manchester United. Et mål midtveis i andre omgang sendte imidlertid United i ledelsen, og Southampton under streken.

West Bromwich var imidlertid ikke sikret ennå. Crystal Palace ledet 2-1 over Charlton, inntil åtte minutter før slutt. Da utlignet Quinton Fortune, og West Bromwich hoppet opp over streken.

The Hawthorns brøt ut i gledesrus da West Bromwich holdt plassen på sesongens siste dag. Foto: Scanpix
The Hawthorns brøt ut i gledesrus da West Bromwich holdt plassen på sesongens siste dag. Foto: Scanpix

Hvilket er ditt beste/verste nedrykksminne? Har vi glemt noen dramatiske øyeblikk? Si din mening i kommentarfeltet!