Davy Wathne: – Jeg var redd. Det har jeg ikke vært før

Snakker ut om terrorfrykten i Sotsji i nytt TV-program.

Terrorfaren ble beskrevet som høy da olympiske leker ble avholdt i Sotsji i februar i år. 

Som rettighetshaver for lekene, sendte TV 2 140 medarbeidere til den russiske kystbyen. I programmet «Veien til OL», som sendes 1. påskedag på TV 2, forteller TV 2-profil og OL-kommentator Davy Wathne om frykten knyttet til oppdraget.

– Jeg var redd. Og det har jeg aldri vært før. Jeg tenkte at det var en reell fare for at noen hadde latt seg bestikke til å gjøre et eller annet med installasjoner og sprenglegemer, sier han i videoen du kan se ovenfor.

BEKYMRET: TV 2s OL-prosjektleder Christine Espeland forteller at ledelsen var bekymret før avreise til Sotsji. Foto: TV 2
BEKYMRET: TV 2s OL-prosjektleder Christine Espeland forteller at ledelsen var bekymret før avreise til Sotsji. Foto: TV 2

– Frykt for å bli drept eller lemlestet

Til tross for flere tiår som journalist, var 2014 året hvor Wathne for aller første gang skulle frykte døden.

– For første gang i mitt liv, reiste jeg til et mesterskap med frykt for at jeg ikke skulle komme hjem igjen, eller at jeg skulle komme hjem lemlestet. Det var en helt reell frykt som jeg bar på og som gjorde at jeg var engstelig, for første gang i et mer enn 40 år langt journalistliv, utdyper han.

OL-prosjektlederen: – Vi var bekymret

TV 2s OL-prosjektleder, Christine Espeland, forteller at stemningen også var nervøs under planleggigen av dekningen av de russiske lekene.

– Vi var bekymret. Jeg husker det første møtet vi hadde med Gerhard Heiberg. Han sa at vi måtte være forberedt, og at det var tanks inne i bildet her. Og at vi måtte være forberedt på et sikkerhetsoppbud som OL aldri hadde sett før, forteller hun.

Satelittelefoner og risikoanalyser

Forholdsregler ble tatt før avreise. 

– Vi brukte mye tid på å tenke gjennom hver enkelt situasjon; hvor ligger lokale sykehus, hvor er det legevakter, hva trenger vi av beredskap, sier TV 2s kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i programmet.

– Vi hadde med oss satelittelefoner, vi hadde laget risikoanalyser på alle felt og vi hadde gjennomgått beredskapsøvelser, legger Espeland til.

Se «Veien til OL» første påskedag (søndag) klokka 19.00 på TV 2.