Nytt søk med miniubåt etter mysterieflyet

Forsøker på nytt tirsdag etter at ubåten dykket for dypt første dag i letingen etter det savnede malayiske flyet i Indiahavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ubåtsøket etter det savnede malaysiske flyet i Indiahavet, måtte avbrytes mandag etter at miniubåten «Bluefin 21» gikk for dypt. 

Miniubåten dykket dypere enn 4500 meter, som er grensen for hvor langt ned i havet fartøyet kan operere uten å risikere skader.

Miniubåten ble satt inn i søket mandag etter at en oljeflekk ble funnet i området der letemannskapet søker etter mysterieflyet MH370. Miniubåten hadde vært under vann i seks timer da dybdegrensen ble brutt. Søket måtte avbrytes og «Bluefin 21» måtte vende og sette kursen mot overflaten igjen.

Redd tiden renner ut

Forrige uke ble søket intensivert etter at det ble oppdaget flere signaler under vann som kunne stamme fra flyet. 

– Jeg understreker at kilden til oljen ennå ikke er funnet, men oljeflaket er rundt 5500 meter fra der signalene ble fanget opp av, sier Houston og legger til at han ikke tror oljen stammer fra et søkefartøy. 

Tirsdag er det 39 dager siden Malaysia Airlines MH370, Boeing 777-flyet forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Batteriene i den svarte boksen som letemannskapene håper på å finne, har en anslått levetid på om lag 30 dager. Minst 12 militærfly, tre sivile fly og 13 skip deltar i søket.

Kan søke i flere måneder

Miniubåten Bluefin-21, som tilhører den amerikanske marinen, bruker sonar for å kartlegge havbunnen. Leteområder er snevret inn til 600 kvadratkilometer, noe som tilsvarer arealet til en middels stor by.

Det er ventet at ubåten vil bruke flere måneder på å få oversikt over det aktuelle området på bunnen av Indiahavet. 

(NTB/TV 2)