Hyllet som årets nyhetsfotograf for bilder fra Westgate-terroren

Fotograf Tyler Hicks var til stede og fotograferte mens angrepet utspant seg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da terroristene slo til mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi, valgte New York Times-fotograf Tyler Hicks (44) å bli med sikkerhetsstyrkene da de gikk inn for å finne gjerningsmennene.

HYLLET: Fotograf Tyler Hicks mottar applaus fra kollegene i avisen New York Times.  Foto: AP Photo/The New York Times, Ruth Fremson
HYLLET: Fotograf Tyler Hicks mottar applaus fra kollegene i avisen New York Times.  Foto: AP Photo/The New York Times, Ruth Fremson

67 mennesker ble drept i angrepet.

– Jeg så en rekke livløse kropper rundt omkring på senteret, noen lå der hvor de nettopp hadde spist lunsj. Det føltes som om uansett hvor jeg snudde meg lå det et lik, sier Hicks til New York Times.

Mandag ble 44-åringen hedret med Pulitzer-prisen for årets nyhetsfotografier, for en serie av bilder han tok under og etter angrepet.

I juryens begrunnelse fikk han skryt både for sitt talent og sitt mot.

Se noen av Hicks bilder øverst

– Henrettet alle de kom over

Hicks bor like ved Westgate-kjøpesenteret i Nairobi, og var derfor bare noen få kvartaler unna da angrepet brøt ut. Han uttaler at det å fotografere under terrorhendelsen var minst like farlig som da han dekket krigen i Afghanistan.

Han måtte hele tiden tenke på hvor han sto, og hva som kunne beskytte ham mot skudd fra de væpnede terroristene.

– Dette var drap på uvæpnede sivile. De gikk inn på kjøpesenteret og henrettet mennesker: kvinner og barn, alle de kom over, sier Hicks.

Det er en stor ære å bli tildelt den prestisjetunge prisen, mener han.

– Det er en påminnelse til meg at disse historiene, uansett hvor langt unna de skjer, blir lagt merke til, og at fotografer verden over som jobber på farlige steder blir anerkjent og belønnet.

Dobbel seier

Også en annen New York Times-fotograf vant pris under årets Pulitzer-utdeling: Josh Haner (34) for sine bilder av Jeff Bauman (28), som mistet begge beina etter Boston Maraton-bombene.

Han ble hyllet med prisen for beste feature-bilder, etter å ha fulgt Bauman i to og en halv måned.

Gjennom fotografiene dokumenterte Haner 28-åringens kamp under rehabilitering, og hans private stunder meg kjæresten og familien underveis.

Pris for Snowden-avsløringer

The Washington Post og den britiske avisen Guardian delte Pulitzer-prisen for nyhetssakene om etterretningstjenesten NSAs overvåking av telefontrafikk og internett.

Sakene er basert på lekkasjer om overvåkingsaktiviteten til National Security Agency (NSA) fra den amerikanske varsleren Edward Snowden, som senere er blitt spionsiktet for avsløringene.

– Vi er særlig takknemlig overfor kolleger rundt om i verden som støttet Guardian i en tid der vår rapportering kunne vært truet, sier sjefredaktør i Guardian, Alan Rusbridger.

I begrunnelsen skriver Pulitzer-styret at avisen Guardians artikler hjalp til med å sparke i gang debatten om USAs myndighet og offentligheten og temaer som sikkerhet og privatsfæren. Samtidig som The Washington Posts reportasje forklarte hvordan avsløringen passer inn i det større bildet om nasjonal sikkerhet.

Artiklene om lekkasjen, som ble publisert fra juni, startet en offentlig debatt om grensene for myndighetenes overvåking og førte til at USAs president Barack Obama tidligere i år innførte restriksjoner for overvåking. 

(TV 2/ NTB)