– Holdes igjen av en kunstig regel

G16-trener, Harry Hansen, er en av dem som mener at spillere må få slippe til i Tippeligaen når de er gode nok, uavhengig av alder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo/Hemsedal (TV 2 Sporten) - En spiller som Martin må få anledning når han er god nok, og ikke bli holdt igjen av en kunstig regel på alder, sier Harry Hansen om sin elev på G16-landslaget.

I dag er regelen slik at du ikke får lov til å spille i Tippeligaen før det året du fyller 16 år. Det er realiteten for Martin Ødegaard (15).

Hordaland fotballkrets fremmet før forbundstinget i mars et forslag om å senke grensen med ett år, men forbundsstyret i NFF valgte å råde tinget til å la aldersgrensen bli værende. Kun én stemme manglet for å få det nødvendige 2/3-dels flertallet for at forslaget skulle gå gjennom.

Forandret innstilling siden 2012

- I 2012 var innstillingen deres til tinget at grensen burde senkes. Hvorfor ga dere ikke samme innstilling i år?

- Vi har fått innspill fra medisinsk hold om at det kan være uheldig å gi generell adgang til at vi skal ned på 14 år, og utviklingsavdelingen vår i administrasjonen ga også et klart innspill på det samme. Vi mener at med den ordningen som vi har nå så skal vi fullt ut klare å ivareta både spillerutvikling og de medisinske vurderingene, forklarer styremedlem i Fotballforbundets forbundsstyre, Kjartan Berland.

Han mener disposisjonsordningen som rår nå er tilstrekkelig for å ikke hemme utviklingen av norske fotballtalenter.

- Vi mener at vi klarer å ivareta de behovene som eventuelt måtte være i klubber for å hente opp spillere i 14-års alderen også, i forhold til de mulige dispensasjonsordningene vi tilrettelegger i samarbeid med de 18 fotballkretsene, hevder han.

- Får tårer i øynene av Martin

Hansen på sin side mener denne holdningen er trasig for spillerutvikling i Norge, og at NFF er på overtid.

- Martin har bevist over litt tid nå at han behersker dette nivået, og når han er god nok er han gammel nok. Målet er hele tiden at unge talenter skal bli best mulig som voksne, og det finnes mange veier til Rom. Men jeg mener at det er riktig å matche han i Tippeligaen allerede nå, slår han fast.

Hansen sammenligner som så mange andre Ødegaard med Mats Møller Dæhli, og innrømmer at 15-åringen er et spesielt talent.

- En kamerat av meg sa at han aldri hadde sett meg få tårer i øynene av å snakke om en spiller, men det har jeg fått av å snakke om Martin, humrer han.

- Alder spiller ingen rolle

Også Vålerenga-trener Kjetil Rekdal, som debuterte for Molde på toppnivå som 16-åring, mener ferdigheter burde veie tyngre enn alder.

- Jeg syns det er spennende, og også riktig hvis han er god nok. Det så vi i går at han var, og er du god nok så spiller ikke alder noen rolle, sier Rekdal.

Han råder likevel Ødegaard til å tenke seg om, og ikke la seg rive med av oppmerksomheten og suksessen.

- Det er en lang vei å gå fra å være 15-16 år til å bli en knallgod fotballspiller på et høyt nivå. Det er mange år igjen av karrieren, og han må reise ut til riktig tidspunkt. Det riktige tidspunktet er når du dominerer Tippeligaen, fo da kommer du til å stagnere hvis du ikke får nye utfordringer, sier han og legger til:

- Jeg tror vi skal vente med å si at en 15-åring kan bli like god som Ronaldo og Messi, men at han har potensiale til å bli ekstremt god - det så vi i går.