NEKTER SKYLD: Politirådgiver Eirik Jensen under pressekonferanse i 2007. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
NEKTER SKYLD: Politirådgiver Eirik Jensen under pressekonferanse i 2007. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .

Ber om forlenget fengsling for Eirik Jensen

Spesialenheten for politisaker krever at polititoppen Eirik Jensen holdes varetektsfengslet i ytterligere fire uker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spesialenheten begrunner videre varetektsfengsling med at det er en konkret og nærliggende fare for at Jensen vil forspille bevis dersom han blir løslatt.

I begjæringen til Oslo tingrett krever enheten at den korrupsjonssiktede polititoppen blir ilagt brev-, besøks- og medieforbud i hele perioden.

– Vi begjærer han varetektsfengslet for fire nye uker. Etterforskningen er omfattende og den vil ta tid, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten til TV 2.

Fengslingsmøtet er berammet onsdag 23. april.

Øyen forteller at de fortsatt er i en fase der de innhenter informasjon.

– Vi gjennomfører blant annet vitneavhør, som igjen utløser nye avhør. I tillegg analyserer vi informasjonen vi har hentet inn og dette tar tid, sier Øyen.

Begjærer Jensen løslatt

Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar og siktet for grov korrupsjon. Han nekter straffskyld og krever å bli løslatt.

– Jeg vil begjære min klient løslatt under dette fengslingsmøtet, sier Jensens forsvarer, Jens-Ove Hagen til TV 2.

Polititoppen ble sist varetektsfengslet av tingretten 25. mars. Han anket kjennelsen til Borgarting lagmannsrett som forkastet anken. 

– Konfrontert med selektive opplysninger

Alle dokumentene i saken er fortsatt klausulert. Hans forsvarer har innsyn, men kan ikke diskutere innholdet i etterforskningsdokumentene med sin klient. 

– Det han blir konfrontert med i avhør er selektive opplysninger fra etterforskningsorganet. Jeg har ikke anledning til å sette meg ned sammen med han og gå gjennom det som brukes mot han fra dokumentene. Det er en lite tilfredsstillende situasjon når han har sittet snart åtte uker i varetekt, sier Hagen til TV 2.

Vil ha oppheve klausuleringen

Dersom Spesialenheten for politisaker ikke opphever klausuleringen vil forsvareren be Oslo tingrett om å gjøre en vurdering av hemmeligholdet. 

– Det er klart det hemmer meg som forsvarer når han er avskåret fra innsikt i dokumentene. Vi må basere våre samtaler på et besøk på cella hvor jeg ikke kan ta med meg noen av sakens dokumenter. Hvis klausuleringen opprettholdes vil jeg be retten om å kontrollere disse tiltakene mot oss, sier forsvareren. 

Øyen i Spesialenheten er uenig.

– Vi mener en god del dokumenter fortsatt skal være klausulert fordi vi ønsker å foreholde siktede med informasjonen vi har hentet inn. Vi tar til etterretning at Hagen vil be retten om å vurdere denne klausuleringen. Så får retten gjøre sin vurdering av dette spørsmålet, sier Øyen.

Avhørt på nytt

Eirik Jensen ble på nytt avhørt av Spesialenheten for politisaker sist torsdag.

I forkant av dette avhøret opphevet politimesteren i Oslo taushetsplikten til polititoppen. Først nå kan han forklare seg i detalj om sin kontakt med den selvutnevnte narkobaronen Gjermund Cappelen.