Kun én reiseforsikring får terningkast 6

Den middelmådige reiseforsikringen kan være ditt beste valg. Se hele «TV 2 hjelper deg»-testen!

Av Siri Guldteig Larssen

Norsk Familieøkonomi har testet 11 ulike tilbydere av reiseforsikring og deres test viser at det er grunn til å orientere seg i markedet når man skal velge reiseforsikring. 

– Det er store forskjeller i hva de ulike tilbyderne dekker, sier Reid Krohn-Pettersen som er sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi. 

Han forteller at det er flere av selskapene som i år har bedret vilkårene sine betraktelig uten at det har gått ut over prisen. 

Årets overraskelse: Dekningsgaranti

Men den store overraskelsen i årets test er likevel DNBs Reiseforsikring Best. Forsikringsvilkårene i DNBs forsikring utmerker seg ikke i seg selv, men DNB har nylig lansert en dekningsgaranti som innebærer at dersom noen andre forsikringer har bedre dekningsvilkår enn DNB, så kan du kreve at DNB skal betale ut i tråd med de beste vilkårene. 

– Dette er noe helt nytt og spennende, sier Krohn-Pettersen, som på grunn av dette har kåret DNBs Best-forsikring til vinner og trillet ut terningkast seks. 

Fordrer observante kunder

Eksempelvis fungerer forsikringen slik: Ifølge DNBs vilkår betaler de maks ut 2500 kroner i erstatning for forsinket bagasje. Dersom man er en observant kunde kan man ved hjelp av enkle grep finne ut at konkurrenten Vardia dekker inntil 5000 kroner for det samme. Med dekningsgarantien kan man da kreve å få utbetalt det samme hos DNB som det Vardia betaler ut. 

– Dersom man har evne til å orientere seg litt i markedet vil man da til enhver tid ha den beste dekningen, sier Krohn-Pettersen, som legger til at forsikringsselskapet med dette legger jobben over på kunden. 

Sjekk vilkårene mot dine behov

Krohn-Pettersen mener ellers at den enkelte forbruker bør ta utgangspunkt i sine egne behov og sjekke dem opp mot vilkårene til de ulike forsikringstilbyderne. For eksempel er det et selskap som har spesialisert seg på risikoaktiviteter.

– Reiser du på en slik måte at risikoaktiviteter er aktuelt for deg bør du sjekke ut Gauda, som nettopp markedsfører seg innenfor dette segmentet, sier Krohn-Pettersen.

Advarer: – Styr unna kredittkortenes forsikring!

Mange kredittkorttilbydere flotter seg også med at man får forsikring med på kjøpet dersom man bestiller reisen med kredittkortet. Det mener Krohn-Pettersen man skal passe seg for. 

– Man bør ikke stole på forsikringen som ligger i kredittkortet. Dette er ikke en fullgod forsikring, sier sjeføkonomen. 

Man får mye mindre utbetalt og samtidig går man glipp av den store fordelen som en hel helårs reiseforsikring gir, nemlig at man er dekket helt fra man går ut døren hjemme. 

Les mer om testen på nettsidene til Norsk Familieøkonomi

Terningkast 6

DNB: Reiseforsikring Best

Pris familie, 40 år (inkludert grunnpremie): Kr. 2031,-

Dekningsgarantien trekker DNBs helårsforsikring fra en 4-er til en 6-er. DNBs Reiseforsikring Best er middelmådig på det meste: pris, dekninger og andre vilkår. Men som første og eneste forsikringsleverandør i Norge med dekningsgaranti, kommer vi ikke utenom å gi den toppscore i vår undersøkelse. Dette forutsetter at kunde av DNB Reiseforsikring Best må ha full oversikt over alle andre reiseselskapers dekninger. Eksempel: DNB er dårligst på forsinket bagasje med en dekning på 2500 kroner per person. Samtidig som beste konkurrent har 5 000 kroner. Den observante DNB-kunden vil da få utbetalt 5000 kroner ved å henvise til konkurrentens dekning. 

Terningkast 5

Frende: Reiseforsikring
Pris familie, 40 år (inkludert grunnpremie): Kr. 1596,-

Tryg: Reise Ekstra
Pris familie, 40 år (inkludert grunnpremie): Kr. 1604,-

Europeiske Reiseforsikring: Helårsforsikring super reise
Pris familie, 40 år (inkludert grunnpremie): Kr. 2201,- 

Vardia: Super familie
Pris familie, 40 år (inkludert grunnpremie): Kr. 1600,- 

Ser en bort fra dekningsgarantien, scorer både Frende, Tryg, Europeiske og Vardia høyt i vår forsikringsundersøkelse. Tryg og Frende skiller seg ytterliggere ut i toppsjiktet, og deler plassen bak DNB. Dette er gode valg i forhold til DNB om du ikke tar deg tid til, eller bryet, ved å oppdatere deg på de andre selskapenes dekninger. 

Alle de fire femmerne har gode dekninger, i tillegg til gode priser. Vi ser helt tydelig at flere av selskapene har forbedret seg betraktelig siden fjorårets undersøkelse. Det er hyggelig å se at prisene er nærmest uendret, men at flere har økt dekningene sine.  

Terningkast 4

Eika: Reise Pluss 
Pris familie, 40 år (inkludert grunnpremie): kr. 1715,-

Codan Forsikring: Reise
Pris familie, 40 år (inkludert grunnpremie): Kr. 1655,-

Codan ligger midt på treet på det meste. De har ingen direkte dårlige dekninger, men utmerker seg heller ikke på noen måte positivt. Eika er også generelt sett på det jevne, de har dekninger som er blant de aller beste og er rimelige for enslige personer over 75 år. Imidlertid gir de ikke kompensasjon for tapte feriedager og de er på bunn når det gjelder dekninger ved evakuering. 

Terningkast 3 

SpareBank1: Topp Reiseforsikring
Pris familie, 40 år (inkludert grunnpremie): 1792,-

Gouda reiseforsikring: Super 
Pris familie, 40 år (inkludert grunnpremie): 1575,-

Storebrand: Helårs reiseforsikring
Pris familie, 40 år (inkludert grunnpremie): 1642,-

Nok en gang er det skuffende å se at SpareBank 1 Forsikring er i bunnsjiktet, sammen med Gouda og Storebrand. Pris er ikke avgjørende i kåringen av de dårligste forsikringene, men derimot mangelen på gode dekninger. Her er selskapene som får terningkast 3 dårligst. På toppen av det hele, krever Storebrand at du er totalkunde.