Sukkerfrie sjokolader er fettbomber

Trodde du dette var sunt? De inneholder MER fett enn Freias melkesjokolade.

Av Camilla Brække

– De fleste kjøper dette fordi de tror det er sunt, men det er heller tvert imot. Det gjør meg sint, for de lurer forbrukerne, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Nordmenn er blant de som spiser aller mest sjokolade i hele verden. I fjor spiste vi sjokolade for over fem milliarder kroner. Men de fleste vet at sjokolade ikke er sunt, og trolig derfor har det dukket opp mange sukkerfrie varianter den siste tiden.

«Sjokoladeprinsens frihet: Sunn melkesjokolade fri for sukker. Mindre kalorier i hverdagen.»

Slik lyder markedsføringen av en av de sukkerfrie sjokoladene som finnes på det norske markedet. Men er det egentlig så sunt? Svaret er et rungende nei, ifølge ernæringsfysiologen.

– Det er ikke sunt i det hele tatt. Det er direkte lureri å skrive dette på pakken, fastslår Sundfør.

Mer fett og nesten like mange kalorier

I samarbeid med ernæringsfysiologen har TV 2 hjelper deg gått de sukkerfrie sjokoladene etter sømmene. Vi har undersøkt næringsinnholdet på seks sukkerfrie sjokolader og resultatet er nedslående.

Alle de sukkerfrie sjokoladene, bortsett fra én (Damhert) inneholder MER fett sammenlignet med vanlige sjokolader med sukker, som Freia melkesjokolade. I tillegg inneholder mange tilnærmet like mye kalorier.

– De sukkerfrie sjokoladene inneholder mer fett og nesten like mange kalorier. De inneholder også jevnt over mer av det mettede fettet, altså det usunne fettet, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi helse.

Søtet med sukkeralkohol

Mange av de sukkerfrie sjokoladene får sødmen sin fra sukkeralkoholen maltitol. 

– Maltitol inneholder 75 til 90 prosent av det energien i sukker inneholder. Altså inneholder det NESTEN like mange kalorier. I forhold til sunnhet så er det ingen av de sukkerfrie sjokoladene som er sunne, sier Sundfør.

Sjokoladeprinsen har mer fett enn Freia

En av sjokoladene som får sødmen sin fra maltitol er Sjokoladeprinsens frihet som produseres av firmaet Ekte Sjokolade. Sjokoladen så dagens lys takket være gründerprogrammet «Skaperen» som gikk på TV 2 fra 2006-2009. 

På tross av at det står «sunn melkesjokolade» og «mindre kalorier i hverdagen» på pakken til Sjokoladeprinsen inneholder 100 gram av den 496,8 kalorier og 36 gram fett. Til sammenligning inneholder Freias melkesjokolade 549 kalorier og 34 gram fett.

– Det er bare tull å kalle dette en sunn melkesjokolade. Selv om den er tilsatt små mengder av vitaminer og mineraler så er det så lite at det ikke vil gi noe utslag på folk uansett. Det eneste som er positivt er at den er liten og dyr, så færre folk vil kjøpe den, sier Sundfør.

Av 36 gram fett, som Sjokoladeprinsens frihet inneholder, er 19,2 gram mettet fett og 16,8 umettet fett. Dette er en noe høyere andel umettet fett enn mange andre sjokolader, og det skal Sjokoladeprinsen ha pluss i boka for, mener Sundfør.

– Men alt i alt: Dette er ikke sunt, sier hun.

– Lakserende effekt gjør at du ikke går opp i vekt

Daglig leder i Ekte Sjokolade, Trond Strand, tilbakeviser at sjokoladen deres ikke er sunn. Han mener halvparten av fettet i deres sjokolade er sunt, og at den i tillegg til å være bra for tennene, metter søtsug. 

– Det er ingen tvil om at sukker er en onde på det norske markedet, så det at vi har laget en sjokolade uten tilsatt sukker mener jeg er positivt. Vi har funnet en måte å lage sjokolade på som innebærer at vi ikke trenger å brenne kakaobønnene. Det gjør at vår sjokolade inneholder mange vitaminer, sier Strand.

Men sjokoladen deres inneholder jo mer fett og nesten like mange kalorier som for eksempel Freia melkesjokolade?

– Jeg sier jo ikke at vi er Sanasols svar på sjokolade, det gjør jeg ikke. Jeg sier bare at vi har laget et produkt som inneholder mange av de næringsstoffene kroppen trenger hver dag. Dessuten er sjokoladen søtet med maltitol, hvorav 27 prosent ikke tas opp av kroppen. Maltitolen har også en lakserende effekt hvis man spiser for mye, derfor går det ikke an å gå opp i vekt av vår sjokolade, avslutter Strand.

Etter at dette intervjuet ble gjort, skriver Strand i en epost til «TV 2 hjelper» deg at det ikke lenger står «mindre kalorier i hverdagen» på papiret rundt Sjokoladeprinsens frihet. Likevel fikk «TV 2 hjelper deg» kjøpt sjokolade med den gamle innpakningen onsdag i denne uken.

Se TV 2 hjelper deg torsdag klokken 20.00 på TV 2.