SPENT: Situasjonen i Ukraina tilspisser seg. Russland mener Vesten skylder på hverandre om hvem som har ansvaret for de blodige uroligehetene øst i Ukraina.
SPENT: Situasjonen i Ukraina tilspisser seg. Russland mener Vesten skylder på hverandre om hvem som har ansvaret for de blodige uroligehetene øst i Ukraina.

Russland: – Vesten må hindre borgerkrig i Ukraina

Vestlige land og Russland beskyldte hverandre for å forverre situasjonen i Ukraina under et krisemøte i FNs sikkerhetsråd natt til mandag norsk tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Russland som tok initiativ til møtet, etter at flere mennesker ble drept i sammenstøt mellom prorussiske demonstranter og sikkerhetsstyrker i Øst-Ukraina i helgen.

– Det har allerede vært blodsutgytelser, og videre opptrapping må stanses raskt, sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin under møtet.

Mandag morgen har sittende president i Ukraina, Oleksander Turtsjinov, sagt at de vil sette i gang en militær antiterror-aksjon mot separatister øst i Ukraina dersom de ikke overgir seg. Tidsfristen er satt til kl. 08.00 norsk tid.

Tjurkin hevdet at vestlige land har ansvar for å hindre at en borgerkrig bryter ut.

– Verdenssamfunnet må be Ukrainas regjering oppfylle sine forpliktelser, sa Tsjurkin.

USA, Storbritannia og Frankrike ga imidlertid uttrykk for at det er Russland som har skylden for uroen øst i Ukraina, hvor en stor del av befolkningen er russisktalende.

– Dette er den tristeste formen for ustabilitet. Den er fullstendig menneskeskapt. Den ble skrevet og koreografert i og av Russland, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Sammenliknes med krisen på Krim

Russland bruker samme taktikk i Øst-Ukraina som på Krim-halvøya, hevder regjeringen i USA.

Krimkrisen endte med at halvøya løsrev seg fra Ukraina og ble annektert av Russland i mars.

I forkant av løsrivelsen ble russiske soldater med umerkede uniformer utplassert på Krim. USAs utenriksdepartement antyder at noe lignende kan ha skjedd da væpnede menn okkuperte offentlige bygninger i Øst-Ukraina lørdag.

– Mange av de militante hadde på seg skuddsikre vester og kamuflasjeuniformer hvor merkene var fjernet, og de hadde russiske våpen, heter det i en uttalelse fra departementet.

Videre heter det at «operasjonene» i Øst-Ukraina har mange likhetstrekk med den som ble iverksatt på Krim i slutten av februar.

– Hendelsene 12. april er en sterk indikasjon på at Russland nå bruker samme taktikk i Øst-Ukraina som på Krim, skriver utenriksdepartementet. 

(TV 2 / NTB)