Foreldrene fikk «John Smith»s hukommelse på glid

Mannen (36) som ikke husket noen verdens ting, har begynt å erindre. Etter å ha snakket med sin tsjekkiske far og mor lørdag, begynte glimt av fortiden å dukke opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen (36) som ikke husket noen verdens ting, har begynt å erindre. Etter å ha snakket med sin tsjekkiske far og mor lørdag, begynte glimt av fortiden å dukke opp.

– Det var en ganske lang samtale, jeg snakket med dem i kanskje tre-fire timer. Stemmene deres virket ganske kjente. Det tok litt tid, men de beskrev oppveksten min og mitt tidligere liv for meg. Det var som om noen skulle fortalt deg om alt du har gjort, uten at du kan vite om noe av det selv, sier «John Smith» til TV 2 søndag.

Den tsjekkiske mannens forbløffende historie begynte i byen Havířov i det daværende Tsjekkoslovakia for 36 år siden. Nå er han i full gang med å pusle sammen bitene av sin egen livshistorie. Å få høre om det fra sine egne foreldre har hjulpet ham et godt stykke på veien, selv om mye fortsatt er uklart for ham.

– Men jo mer tenker på det, jo mer husker man av det. Ting virker etter hvert mer og mer kjente, men det tar tid. Nå har jeg i alle fall en ganske utfyllende livshistorie, så selv om jeg ikke kan huske alt selv, så kan jeg fortsette inn i fremtiden fra dette punktet av, sier 36-åringen, og siterer Arkimedes for å vise hvor viktig det har vært for ham å få et fast holdepunkt: «Gi meg et fast punkt, og jeg kan bevege hele verden».

Jobbet for politiet

Overfor TV 2 vil mannen ikke gå i detalj om hva det er han husker, utover at faren har fortalt ham at han jobbet som konsulent for tsjekkisk politi før han forsvant. Også faren har jobbet i politiet, som rettsmedisinsk ekspert, etter det TV 2 forstår.

– Det siste som de visste var at jeg i 2011 jobbet med en etterforskning og skulle levere resultatene tilbake til etterforskerne, men ikke gjorde dette. De siste tre årene er det som om jeg ikke eksisterte for dem, sier han.

Fra før er det kjent at han har hatt stor ekspertise på datamaskiner, noe hans gamle venn, den profilerte tsjekkiske TV-reporteren Jiří Pánek, tidligere har fortalt TV 2.

– Jeg er jo åpenbart ikke noe drapsmann eller noe slikt, så de minnene som kommer tilbake er ikke dårlige, så det er jo veldig positivt og en lettelse. Det er også spennende for meg å oppdage ting fra fortiden, nærmest som å se en film.

Det er likevel begrenset hva foreldrene kunne fortelle ham om de senere årene.

– Jeg har ikke bodd med dem på 18 år, da jeg flyttet til Praha. Etter det vet de bare om det jeg selv har fortalt dem i denne perioden.

– Politiet vil nok være interessert i det jeg kan finne ut om de siste par månedene, men jeg er veldig langt fra å få til dette ennå.

Det var tirsdag denne uken at politiet gikk ut med bilde av 36-åringen, som ble funnet forkommen i en snøfonn i Oslo 15. desember i fjor, i håp om å få opplysninger om hvem han var. Bildet ble i løpet av kort tid vist på nettaviser over hele Europa.

Reiser til Norge

Tsjekkiske medier har vært som klegg på «John Smiths» foreldre de siste dagene. I et stort intervju med tabloidavisen Blesk (norsk: «Blitz») fredag, fortalte den 74 år gamle faren Vladislav at han ikke helt vet hva som venter ham når han møter sønnen igjen:

– Vi er bekymret og vet ikke hvilken forfatning han er i, sa han.

En reporter fra TV Prima var i kontakt med faren tidligere søndag, men han vil ikke si noe mer før han har møtt sønnen. Han skal etter planen reise til Norge i løpet av de nærmeste dagene.

– Vær så snill, nå er det nok. Jeg vil ikke si noe mer før neste uke, når jeg er tilbake fra Norge, sier 74-åringen.

– Jeg ser veldig frem til å møte dem, sier «John Smith» til TV 2.