Tidenes yngste i Tippeligaen debuterte med målgivende

Martin Ødegaard (15) markerte seg på Marienlyst i seieren over Aalesund.

Strømsgodset-Aalesund 2-0

Marienlyst/Bergen (TV 2): Med drøyt 20 minutter igjen av kampen mellom Strømsgodset og Aalesund, ble det skrevet Tippeliga-historie på Marienlyst.

Ung debutant

15 år gamle Martin Ødegaard erstattet Peter Kovács og ble med det den yngste spilleren i Tippeligaen noen gang.

Med sine 15 år og 118 dager passerte Ødegaard Sandnes Ulfs Zymer Bytyqi (15 år og 260 dager) som tidenes yngste.

– Var du nervøs?

– Ja, men når Godsetunionen synger navnet mitt, roer det meg, sier Ødegaard til TV 2.

Kanskje det var Godset-fansens rop som ga Ødegaard det lille ekstra. For med en uredd holdning og lekre finter imponerte Ødegaard i sine første minutter på den store scenen. Kvelden ble avsluttet på perfekt vis for 15-åringen.

Like før full tid driblet Ødegaard seg bort fra Aalesund-forsvarerne før ballen endte opp i beina til Thomas Sørum. Spissen satte inn 2-0 og sikret dermed seieren for Godset.

– Det er utrolig morsomt å komme inn her og være med å vinne kampen, det er det. Jeg synes jeg kom greit ut av det. Fikk komme inn og vist meg frem litt, så det er morsomt, sier Ødegaard. 

Nå hagler lovordene rundt Ødegaard.

– Martin har vært med oss litt i vinter, jeg har aldri sett noe lignende egentlig. Det kan bli fryktelig moro de neste 20 årene for han altså. Det er noe helt spesielt, sier Sørum til TV 2.

– Hvor mange Martin Ødegaarder finnes det i Norge?

– Nei, det er nok ikke så veldig mange. Jeg klarer ikke så se noen som har den teknikken, den roen, den klokskapen. Alt det der har han på plass, så er det selvfølgelig litt defensive ting som ikke er på landslagsnivå ennå, men gutten er 15 år, så jeg gleder meg til å følge ham videre.

I SENTRUM ETTER SUPERDEBUT: Martin Ødegaard (15).
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
I SENTRUM ETTER SUPERDEBUT: Martin Ødegaard (15). Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Trener Ronny Deila vurderte å starte kampen med Ødegaard, men lot ham sitte på benken av taktiske hensyn. Da Godset trengte å få opp tempoet på stillingen 0-0, var det imidlertid duket for Ødegaard. 

– Han har et blikk som er helt fantastisk. Og spilleforståelse. Han har en teknikk som er ekstrem, og så har han veldig gode verdier og holdninger i bunn - jordnær, god gutt som elsker å spille fotball. 

– Hvor mange slike er det i Norge?

– Ikke mange. Ingen, kanskje.

Ikke signert kontrakt

Selv om Godset vant 2-0 og klatret opp til tabelltopp, var det unge Ødegaards debut alle snakket om på Marienlyst søndag kveld. Fansen håper nok at unggutten nå tar til pennen og signerer proffkontrakt med drammenserne.

– Jeg har ikke skrevet under ennå, men det er aktuelt, sier Ødegaard.

– Du vil helst være her?

– Ja.

Ødegaard har vært på prøvespill hos fotballstormakter som Bayern München og Manchester United, men for øyeblikket trives teknikeren hjemme i Norge.

– Det er trygt og godt å være hjemme, og da jeg fikk debuten nå viser de at de vil satse på meg. Jeg føler meg bra her, sier Ødegaard.

Skulle Godset ville bruke 15-åringen i flere enn tre kamper, må en proffkontrakt komme på plass. Det bekymrer ikke Deila nevneverdig.

– Det må vi bare sette oss ned og få ordnet på en eller annen måte. Han har godt av å være her videre, og det tror jeg han har lyst til selv også. Dette blir bare formaliteter, sier Deila. 

Rolig start

Ingen av lagene klarte å feste noe grep om kampen i åpningsminuttene, men etter hvert spilte vertskapet seg stadig varmere i trøyen.

Gustav Wikheim var som ventet toneangivende for den regjerende seriemesteren. Unggutten kom til kampens første sjanse - en svak avslutning fra skrått hold. 

Det svinget mer over Godset da omgangen nærmet seg halvspilt. Muhamed Keita sendte en strålende stikkpasning gjennom til en fremadstormende Wikheim, som fikk lagt inn langs bakken til Peter Kovács. Den høyreiste spissen satte bredsiden til, men forsøket resulterte noe overraskende ikke i uttelling.

Kovács med store sjanser

Aalesund hadde nok med å forsvare seg. 25 minutter var spilt da Sten Grytebust sto frem som redningsmann. Burvokteren var på rett sted til rett tid da han stoppet Lars Sætras heading etter en godt slått corner.

Kovács irriterte seg nok over kjempemissen tidligere i kampen, og da halvtimen var passert fikk ungareren muligheten til å gjøre ting godt igjen. Spissen fikk et strålende innlegg i sin retning, men umarkert ved bakerste stolpe headet Kovács i tverrliggeren. 

En frustrert Ronny Deila på sidelinjen måtte konstatere at Godset manglet det lille ekstra fremover på banen. Noen minutter senere kunne Godset-treneren prise seg lykkelig over at det sto 0-0 til pause da frisparket fra Jo Nymo Matland bare smalt i tverrliggeren.

Godset festet grepet

Et friskt og opplagt Godset tok fatt på andreomgangen med ny giv og høyt tempo. De oransje fra Sunnmøre ble trykket tilbake på banen og Godset kom stadig nærmere scoring. Øyvind Storflor fikk alle tiders mulighet da ballen falt ned til ham på hjørnet av fem-meteren, men Grytebust kastet seg fryktløst inn og fikk hindret scoring.

Den sentrale midtbaneduoen Martin Ovenstad og Mohammed Abu hadde hvert sitt forsøk fra distanse, men det var aldri nok til å skape store problemer for Grytebust.

Strømsgodset-Aalesund. Thomas Sørum jubler sammen med Martin Ødegaard (t.v.) etter å ha scoret Strømsgodsets andre mål under eliteseriekampen mellom Strømsgodset og Aalesund på Marienlyst stadion søndag.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Strømsgodset-Aalesund. Thomas Sørum jubler sammen med Martin Ødegaard (t.v.) etter å ha scoret Strømsgodsets andre mål under eliteseriekampen mellom Strømsgodset og Aalesund på Marienlyst stadion søndag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Det var tydelig at kontringer var det Aalesund måtte satse på i den andre omgangen. En ellers usynlig Michael Barrantes og Leke James viste gode takter med drøyt 25 minutter igjen av kampen, men Godset-forsvaret fikk ryddet opp.

Sørum avsluttet showet

Etter å ha presset på i lang tid, kom ble det endelig uttelling for Godset. Storflor skrittet opp og sendte et frispark vakkert i nettet kvarteret før full tid. Strålende utført av fjorårets assistkonge i Tippeligaen.

Aalesund forsøkte febrilsk å kjempe seg tilbake i kampen, men Leke James' heading fem minutter før full tid ga ikke scoring.

Da Martin Ødegaard serverte Thomas Sørum like før full tid, var kampen avgjort. Godset vant kampen 2-0.