Bert fikk byller på kroppen etter oljekatastrofen

Fiskeren Bert Ducote hjalp til med opprydningen etter Deepwater Horizon-katastrofen, og mener oljen har gitt ham livsvarige helseplager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ducote lever av å fiske i Chalmette i Louisiana, og ønsket å bidra til opprydningen etter oljekatastrofen i Mexico-golfen i 2010.

Enorme mengder råolje slapp ut i sjøen etter eksplosjonen på riggen Deepwater Horizon. Ducote mistet levebrødet sitt på grunn av oljeutslippet.

Kom i kontakt med oljen

Under opprydningen fikk mannskapene opplæring og verneutstyr, men Bert Ducote forteller at han til stadighet fikk olje og kjemikalier innenfor vernedrakten.

Flere opplever helseplager etter ryddejobben.I tiden etter oljekatastrofen fikk Docote flere titalls byller på kroppen. Han tror dette henger sammen med oljeryddingen, selv om han ikke har fått det påvist av lege.

Han er blant beboerne og ryddemannskapene som har gått til sak mot oljeselskapet BP, for å få erstatning for helseplager.

– Dette har vært en katastrofe i våre liv. De småbeløpene de tilbyr kan aldri gjenopprette livskvaliteten og helsen vår, sier Ducote til nyhetsbyrået AP.

Det er inngått et forlik mellom saksøkerne og BP. Forliket kan angå opptil 200.000 personer.

Helsen aldri vært verre

Fiskeren George Barisich var også med på opprydningen, etter det som viste seg å bli den verste oljeulykken i amerikansk historie.

I likhet med Ducato ønsket han å hjelpe. Men han så også på oppdraget som en kjærkommen inntektskilde, etter at levebrødet som fisker var ødelagt av oljesølet.

I dag angrer han. 58-åringen sier han har fått problemer med luftveiene, og at den generelle helsetilstanden aldri har vært verre.

– Etter det som skjedde fant jeg ut at jeg ikke kan løpe. Jeg kan ikke anstrenge meg stort mer enn en spasertur, sier Barisich til AP.

– Rettferdig avtale

BP svarer på kritikken ved å vise til at begge parter i forliket har sagt at avtalen er rettferdig for alle, og at færre enn hundre personer av de 200.000 hadde innsigelser. 

Barisich og Ducato er blant flere tusen mennesker som vurderer rettslige søksmål, fordi de ikke er fornøyd med forliket. Dette er folk som var med på opprydningen, og beboere i området.