Olden avgjorde med fire sekunder igjen

Det så ut til å gå til sudden death da Vålerenga slo til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vålerenga-Stavanger Oilers 2-1

Se høydepunkter øverst i saken.

OSLO/BERGEN (TV 2): Med fire sekunder igjen av kampen satte Sondre Olden inn vinnermålet i den femte sluttspillfinalen mellom Vålerenga og Stavanger Oilers.

Matchvinneren selv ante imidlertid ikke at det var så kort tid igjen, og kan prise seg lykkelig over at han ikke dro en dragning til.

– Det var utrolig deilig å se den gå inn der. Jeg visste ikke at det var fire sekunder igjen. Da jeg så opp på tavla så jeg et firetall, så jeg var sikker på at det var fire minutter igjen, sier Sondre Olden til TV 2.

– Det hadde blitt litt mer feiring hadde jeg visst at det bare var fire sekunder igjen.

Dermed må lagene ut i minst en kamp til for å kåre en vinner i best-av-sju-serien.

– Det var et veldig drama. Det er to veldig, veldig jevne lag. Vi var kanskje heldig på slutten da vi scorer med bare fire sekunder igjen. Men det er kanskje fortjent i og med at vi kjente oss litt ranet da vi var i Stavanger sist, sa Vålerenga-trener Espen Shampo Knutsen til TV 2 etter kampen.

Det var ingen sjansebonanza på Jordal Amfi, men Petter Thoresen mener laget hans burde ha avgjort kampen før Sondre Olden tok ansvar.

– Vi hadde nok sjanser til å score det målet vi trengte. Det kunne blitt scoret mål begge veier, men jeg var tilfreds med hvordan vi så ut, sa Thoresen.

– Jeg er fornøyd med hvordan vi spilte. Vi spilte mye i undetall i perioder, og gjør en bra jobb der. Samtidig har vi nok sjanser til å vinne kampen.

Nå møtes lagene på nytt til sjette kamp mandag.

Stillingskrig

Som i de to foregående kampene en ganske avventende åpning på kampen, der ingen lag tok de store sjansene i spillet.

– Det er en stillingskrig utpå der, og lagene føler litt på hverandre. Men det går fort utpå der, så det gjelder å henge med, sa Vålerenga-trener Espen Knutsen til TV 2 halvveis ut i den første perioden.

Det var hans gutter som skulle gjøre slutt på stillingskrigen først.

VIF tok ledelsen

Så lenge lagene var like mange på banen ble det skapt lite, men gjennom hele finaleserien har tendense vært at Stavanger Oilers har pådratt seg flere utvisninger enn Vålerenga. I den første perioden fikk de tre av sorten, og den siste ble skjebnesvanger.

I overtall med to minutter igjen fikk Tobias Lindström pucken upresset foran mål. Han løftet den i nettaket og VIF tok ledelsen i tredje finalekamp på rad.

Stavanger Oilers startet andre periode med et stormløp mot Vålerenga-buret og med høyt tempo. Begge lag fikk utvisninger og en liten stund spilte Oilers fire mot tre.

TENT: En hissig vålerengas Tobias Lindström og  Stavanger Oilers Juha-Pekka Loikas under NM-sluttspillet ishockey, finale. 5. kamp mellom Vålerenga og Stavanger Oilers på Jordal Amfi.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TENT: En hissig vålerengas Tobias Lindström og Stavanger Oilers Juha-Pekka Loikas under NM-sluttspillet ishockey, finale. 5. kamp mellom Vålerenga og Stavanger Oilers på Jordal Amfi. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Raste etter utvisning

Verken Dan Kissel eller Martin Strandfeldt, som hadde de største sjansene innledningsvis fikk imidlertid overlistet Steffen Søberg.

Temperaturen ble stadig høyere på isen, og da Vålerengas Filip Gunnarsson fikk fem minutter + videodømming av dommerne, og var ferdig for kampen, var det like før isen smeltet på Jordal.

Gunnarsson viste med all tydelighet at han ikke var fornøyd med avgjørelsen ved å knekke hockeykøllen sin i to ved å slå den hardt mot et rekkverk.

– En bra hockeytakling

Heller ikke publikum var fornøyd, og kastet gjenstander ut på isen mot dommerne. Reaksjonene på utvisningen var forståelige.

– Det er en ren takling, sa TV 2s ishockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm.

– Dommerne blir nok lurt litt av at det ser så dramatisk ut. Men i hockey kan det være litt dramatisk. Det er lov å takle puckfører. I verste fall to minutter for charging.

– Jeg så på den som en bra hockeytakling. Det kan ikke være slik at han ikke skal takle fordi han ikke orienterer seg. Slik kan det ikke være, sa Shampo og fikk støtte av kollega i Oilers Petter Thoresen som var langt på vei enig.

Dommerne har også i ettertid sett situasjonen på video, og konkludert med at Gunnarsson ikke får noe ytterligere straff og at han er kampklar til neste oppgjør.

Vålerenga sløste

Dermed kunne Oilers spilt i overtall i fem minutter, men pådro seg to tominuttere selv, og det ble ingen mål i denne utvisningsperioden.

På utvisningsstatistikken var gjestene fullt på høyde med vertene, men på sjansestatistikken var hjemmelaget klart førende.

Et skudd i stolpen og en avslutning utenfor på åpent mål etter en retur var bare to av mulighetene Vålerenga fikk.

Som i de tidligere oppgjørene straffet sjansesløsingen seg.

Da Oilers var i overtall med fire minutter igjen, fikk Dan Kissel en sjanse foran Vålerenga-keeper Søberg.

Den første reddet Søberg, men returen tok Kissel selv og satte inn med en backhand nede i hjørnet. Dermed var lagene like langt etter to perioder.

Oilers startet best

Nok en gang startet gjestene en periode best. To og et halvt minutt ut i den siste perioden fikk Oilers' toppscorer en sjanse til å gi gjestene ledelsen da han kom alene med Steffen Søberg.

Den gangen reddet imidlertid sisteskansen, før man fikk pucken bort etter litt klabb og babb.

Gjestene beholdt initiativet utover i den tredje perioden, men etterhvert kom Vålerenga bedre med.

Avgjørende scoring

Det så ut til at lagenes forsøk på å få pucken i nettet skulle vise seg fruktløse, men da få sekunder gjenstod tok Sondre Olden ansvar.

VIF-spilleren tok med seg pucken inn i offensiv sone, dro av Oilers-spillerne og fyrte avgårde et kanonskudd. Da gjenstod det bare fire sekunder, og Vålerenga hadde sikret seg en ny finalekamp.

SEIERHERRE: Vålerengas Tobias Lindström scorer under NM-sluttspillet ishockey, finale. 5. kamp mellom Vålerenga og Stavanger Oilers på Jordal Amfi.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SEIERHERRE: Vålerengas Tobias Lindström scorer under NM-sluttspillet ishockey, finale. 5. kamp mellom Vålerenga og Stavanger Oilers på Jordal Amfi. Foto: Berit Roald / NTB scanpix