Strid om WiFi på norske turisthytter

Styret i DNT diskuterte saken på styremøte i helgen og valgte å la det være opp til teleselskapene og deres utbyggingstakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
PÅ TUR: Kjersti Føllesdal (46) trives på DNTs hytter. Foto: CHRISTIAN REIERTSEN / TV2
PÅ TUR: Kjersti Føllesdal (46) trives på DNTs hytter. Foto: CHRISTIAN REIERTSEN / TV2

Kjersti Føllesdal (46) overnattet to ganger i snøhule denne uken. Idrettslæreren innrømmer likevel at hun sover bedre når hun tar inn på  en av Den norske turistforening (DNT) sine 500 hytter.

– Jeg har vært masse på de betjente og de utbetjente hyttene i alle år.

– Hva forventer du når du kommer til en DNT-hytte? Spør Lørdagsmagasinet når vi møter på sprekingen utenfor Finsehytta.

– Jeg forventer at vi skal få mat på de selvbetjente hyttene og at vi skal få en seng, svarer hun.

Forventer tulipanvase

Anne Mari Høydal har egen hytte på Geilo men 70-åringen bruker turistforeningens hytter på dagsturer.

– Jeg forventer levende lys og en tulipanvase på bordet nå på vinterstid. Det er veldig hyggelig. Man kan komme inn et sted på vidda og ta en kopp kaffe. At man kan komme inn et sted, det er helt nødvendig når det er uvær, ellers er det litt vanskelig å få spist. 

Skiløperen blir glad når det er pulverkaffe, teposer og vann på de selvbetjente hyttene. Der står hermetikk fremme, og du betaler for det du bruker. I ubetjent hytter må du selv ta med din egen mat og smelte snø.

Boom blant unge

DNT valgte den betjente Finsehytta da turistforeningen på siste styremøte diskuterte veien videre.

– Det er flere og flere unge som benytter seg av tilbudet vårt. Det har vært rett og slett en boom! Forklarer DNTs styreleder Berit Kjøll (58).

– Av de 250.000 medlemmene våre, så er det over 30.000 ungdomsmedlemmer. De vil bare ha en seng, og de vil være på tur og ha det enkelt. 

Det er det enkle friluftslivet som er nerven i turistforeningstilbudet.

Strid om bredbånd

Den tidligere Telenor-, og Flytog-sjefen er blant dem som ikke ønsker WiFi til fjells.

– Det aller fineste, det er å kunne gå fire dager på tur og ikke høre et eneste pip fra en melding. Det er meg. Ungdommen i dag vet jo ikke hva det er, å ikke kunne være på nett. Det er jo helt ekstremt å ikke kunne ha den tilgjengeligheten, sier hun.

En av gjestene på Finsehytta, Camilla Borchgrevink, synes derimot at det er flott at turisthytten har bredbånd.

– Det er bedre dekning her enn i min egen leilighet i Bergen! Jeg ser på leilighet, så da trenger man ikke ta pause fra det, når man er her. Så jeg synes det er all right, sier studenten.

Samme pris, ulikt tilbud

DNTs nyeste tilskudd på hyttestammen er Rabothytta som bygges mellom Okstindene på Helgeland. Prosjektleder Svein Erik Brygfjeld bekrefter at den ubetjente hytta vil ha wi-fi. Hemnes er en av landets minste turistforeninger med bare 300 medlemmer. Nå bygger de hytte til 10 millioner kroner. Prisen for dem som overnatter vil være like liten som for andre ubetjente hytter.

– Er du medlem i DNT så vil det koste 150 kroner natta. Det er jo latterlig billig! Utbryter Brygfjeld.

For å unngå kamp om sengene, kan Rabothytta bli den første ubetjente hytten der du kan bestille sengeplass.Inntil bookingsystem er i orden, gjelder det å være sporty, uansett hvilken hytte du går til.

– Du får jo en plass å sove. Enten det blir nå oppå en trappeavsats eller det blir inni et fellesrom, forklare Føllesdal som er fast gjest på hyttene. For spanske Juan Arenal var helgens tur på Finsehytta hans debut i DNT-sammenheng.

– Vi kom på fredag, og vi bestilte ingenting.  Vi fikk plass å sove, og madrass på gulvet og mat, så det var veldig bra opplevelse, avslutter ungdommen.