FORSVARTE VOLDTEKT: Overhodet i det ledende sosialistpartiet, Mulayam Singh Yadav, i Indias største delstat har flere ganger forsvart voldtektsmenn. AFP PHOTO/SANJAY KANOJIA/FILES
FORSVARTE VOLDTEKT: Overhodet i det ledende sosialistpartiet, Mulayam Singh Yadav, i Indias største delstat har flere ganger forsvart voldtektsmenn. AFP PHOTO/SANJAY KANOJIA/FILES

– Kvinner bør henges hvis de har sex utenfor ekteskapet

En ledende indisk politiker sjokkerer i valgkampen med uttalelser rettet mot kvinner som har sex med andre enn ektemannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Overhodet i sosialistpartiet ,Mulayam Singh Yadav, sjokkerte velgere i en av Indias største provinser, Uttar Pradesh, torsdag denne uken: Han gikk nemlig hardt ut mot kvinner som har sex utenfor ekteskap. 

Ifølge den britiske avisen The Independent, mente Yadav at kvinner bør henges dersom de velger å ha sex utenfor ekteskap.

I tillegg sjokkerte han med en uttalelse om at voldtektsmenn ikke fortjener dødsstraff fordi «det ikke er uvanlig at gutter og menn gjør feil». Yadav refererte til saken om at flere menn ble dømt til døden for gruppevoldtekt i Mumbai i fjor

Trakk tilbake kommentarer

Dagen etter sjokkuttalelsene trakk den 74 år gamle politikeren uttalelsene tilbake, etter å ha skapt voldsomme protester fra kvinnerettighetsgrupper og opposisjonspolitikere. 

– Mange har støttet mine uttalelser. Jeg er imot voldtekt, og overgripere bør gis den strengeste straff, melder Independent. 

Yadav gikk også tilbake på kommentarene om kvinner som har sex utenfor ekteskap.

– Uskyldige mennesker skal ikke henges, sier han.

– Kvinner er selv skyldige i voldtekt

Uttar Pradesh er Indias største delstat og hvor majoriteten av velgerne til det ledende sosialistpartiet i delstaten er muslimer.

Det ble opprør på nytt da en annen leder i sosialistpartiet, Abu Azmi, sjokkerte med følgende kommentar:

– Voldtekt straffes med henging i Islam. Men her skjer det ingenting med kvinnene, bare mennene. Selv kvinnene er skyldige. 

Valget i India startet 7. april, og er ventet å vare i flere uker.