RETURNERER TIL HJEMLANDET: Til sommeren begynner Rune Andersen i ny jobb som spesialrådgiver for Antidoping Norge. Bildet ble tatt under London-OL i 2012, der Andersen overså antidopingprogrammet under lekene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RETURNERER TIL HJEMLANDET: Til sommeren begynner Rune Andersen i ny jobb som spesialrådgiver for Antidoping Norge. Bildet ble tatt under London-OL i 2012, der Andersen overså antidopingprogrammet under lekene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Slutter i WADA - begynner i Antidoping Norge

En av de viktigste bakmennene i kampen mot doping flytter hjem til Norge etter 12 år som WADA-direktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå skal han begynne i ny jobb i Antidoping Norge.

– Jeg har nettopp vært i møter med Antidoping Norge og Idrettsforbundet og skrevet under papirene som gjør meg til spesialrådgiver fra 1. juni. Det blir kjempespennende og jeg gleder meg masse, sier Andersen til TV 2.

– Hva blir arbeidsoppgavene dine?

– I all hovedsak blir det å fortsette det antidopingarbeidet vi er i gang med, men spesielt skal jeg fokusere inn mot utlandet og kunne videreføre den norske modellen til andre land.

– Spriket i alle retninger

I Wada har Andersen vært «direktør for standardisering og harmonisering». Han begynte i WADA i 2002, og mener det har skjedd mye bra siden den gang.

– Jeg kom inn på et stadie hvor det spriket i alle retninger. Hver enkelt mulig antidopingorganisasjon, hver enkelt internasjonale særforbund, IOC – alle hadde ulike regler. Det betød at håndballspiller kunne bli utestengt i to år fra OL, mens en syklist fikk en bot på 300 sveitserfranc. Det var før WADA-koden ble etablert i 2004. Et konglomerat av regler som vi systematiserte. Som vi fikk ned til ett regelverk. Og det har vært det største fortrinnet som er gjort siden 2002. 

– Din egen jobb – hvordan har den utviklet seg i forhold til områder du har ansvar for? 

– Jeg har vært ansvarlig for å utvikle koden. Det har vært mitt hovedansvar. Men ikke bare utvikle og få denne etablert, men også se etter hvordan denne er etterlevd. Det vil si se og kontrollere at de ulike internasjonale særforbund, IOC og nasjonale antiopingorganisasjoner følger de reglene som vi har satt opp.  Det har vært mitt hovedanliggende de siste 12 årene. 

– Drivkraften er å beskytte de rene utøverne

– Hva er det med jakten etter dopere som fenger deg?

– Det er ikke jakten etter dopere, men kampen for å holde idretten ren.  Det vil si å beskytte de rene utøverne. Det er det som er drivkraften, ikke å ta dopere, selv om det etter hvert blir en del av jobben for å beskytte de rene utøverne. For de har rett til å delta i en ren idrett, sier Andersen.