HOLDT FAST OG VOLDTATT: Etter at kvinnen vendte kursen hjemover her fra Torget i Stavanger, ble hun fulgt av to slovakiske menn som senere overfalt henne. Den ene av dem var tidligere dømt for tre voldtekter.  Arkivfoto/illustrasjon: Alf Ove Hansen / SCANPIX
HOLDT FAST OG VOLDTATT: Etter at kvinnen vendte kursen hjemover her fra Torget i Stavanger, ble hun fulgt av to slovakiske menn som senere overfalt henne. Den ene av dem var tidligere dømt for tre voldtekter.  Arkivfoto/illustrasjon: Alf Ove Hansen / SCANPIX

Dømt til forvaring etter brutal overfallsvoldtekt

Erfarne politimenn og legen ved voldtektsmottaket sier at de aldri har sett verre overgrep. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mennene på 43 og 45 år er slovakiske statsborgere. I februar 2008 overfalt de en kvinne på åpen gate i Stavanger, før de holdt henne nede og den ene mannen voldtok henne.

I november 2013 ble de to dømt for voldtekten i Stavanger tingrett. De to anket saken til Gulating lagmannsrett, men fikk ikke medhold. Lagmannsretten opprettholdt dommen på sju års forvaring for 43-åringen og tre og et halvt års fengsel for 45-årigen.

Slått bevisstløs og dradd inn i sidegate

Lagmannsretten fremhever den svært brutale fremferden til de to, som møtte kvinnen etter en kveld på byen. De slo følge med henne gjennom Stavangers gater, før 45-åringen overfalt henne.

Kvinnen ble slått ned med så stor kraft, at hun ble slått bevisstløs da hodet hennes traff bakken. Mens hun fortsatt var bevisstløs ble hun dradd inn i en sidegate mellom noen hus.

Trodde de ville drepe henne

Her ble hun holdt fast av 45-åringen, mens 43-åringen voldtok henne. I retten forklarte hun at hun trodde de to mennene skulle drepe henne. 45-åringen holdt henne hardt over munnen, nesen og halsen.

Kvinnen forklarte at hun var overbevist om at hun kom til å dø. Først da 43-åringen, som tidligere er dømt for tre voldtekter, begynte å kle av henne, skjønte hun at det var en voldtekt. 

Voldtektsofferet skrek og gjorde motstand, men klarte ikke å forhindre ugjerningen. Naboer hørte skrikene hennes, og og løp ut for å hjelpe.

Funnet fem år senere etter DNA-treff

Gjerningsmennene stakk av og rømte fra Norge. Først i januar 2013 ble 45-åringen funnet i Østerrike, etter et DNA-treff fra en sigarettstump. Da var han pågrepet i Østerrike etter vinningsforbrytelser, men ble utlevert til Norge.

Det var forklaringen til 45-åringen som førte til pågripelsen av 43-åringen.

Gjorde inntrykk på politi og helsearbeidere

I dommen fra Gulating lagmannsrett kommer det frem at kvinnen var i svært dårlig forfatning etter voldtekten. 

– Samtlige som var i kontakt med fornærmede etter hendelsen, var preget av tilstanden hennes. Hun ble oppfattet som en svært redd, oppskaket, sjokkert og helt i oppløsning, heter det i dommen.

Politioverbetjenten som kom først til stedet hvor voldtekten fant sted, slo også fast at tilfellet var noe av det verste han hadde opplevd. Tilstanden til kvinnen gjorde også inntrykk på legen på voldtektsmottaket, som beskrev kvinnen som svært traumatisert.

Blåmerker på halsen

Skadene på voldtektsofferet vitner om en usedvanlig brutal fremferd. Hun hadde skader på nakke, skuldre, nese, munn, bryst, hånden og på beinet. På halsen hadde hun blåmerker fra grepet voldtektsmennene hadde rundt halsen hennes. 

Skadene i underlivet var så store at legen ved voldtektsmottaket aldri hadde sett lignende. 

Flere voldtekter på samvittigheten

43-åringen er i denne dommen funnet skyldig i voldtekt for fjerde gang. Første gang var i 1989 i hjemlandet Slovakia, der han sammen med flere andre voldtok en russisk kvinne. 

Han ble i januar 2008 løslatt etter en dom for voldtekt av en 14-åring. Bare en måned senere voldtok han kvinnen i Stavanger.

– Meget farlig voldsforbryter

Gulating lagmannsrett la vekt på historikken til 43-åringen da de fastsatte straffene. 

– Han må anses som en meget farlig voldsforbryter. En tidsbestemt fengselsstraff kan ikke anses tilstrekkelig til å verne samfunnet. Det må antas å være en nærliggende fare for at han på nytt vil begå en slik alvorlig forbrytelse, heter det fra Gulating lagmannsrett.

– Kan unngå voldtekt hvis hun vil

43-åringen har i avhør gitt uttrykk for at «en kvinne alltid kan unngå å bli voldtatt ved å forlate stedet, skrike eller gjøre motstand». Dette tolker retten som at han mener det er situasjonen og kvinnen selv som er skyld i voldtektene.

– Han har sittet fengslet i en årrekke. Han er nå godt voksen, og lagmannsretten kan ikke se at soning av en tidsbestemt straff vil ha nevneverdig effekt på ham, konkluderer lagretten.

Forvaringsdommen har en ramme på sju år, med fire års minstetid. Det betyr at han ikke kan løslates før etter fire år. En eventuell løslatelse skjer etter en vurdering av gjentakelsesfare og atferd i fengselet.

Lettere psykisk utviklingshemmet

45-åringen som holdt fast kvinnen under voldtekten ble av psykiatrisk sakkyndig beskrevet som lettere psykisk utviklingshemmet. Dette, og at hans forklaring førte til pågripelse av hovedgjerningsmannen, gjør at han fikk lavere straff. Han må sone tre og et halvt år i fengsel. 

De to må dessuten betale 200.000 kroner i oppreisning til voldtektsofferet.