Forberedt på Ebola-utbrudd på Ullevål 

Dersom viruset skulle komme til Europa og Norge er norsk helsevesen forberedt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ser ut som om man har gått rett inn i en Science Fiction film. Ståldører med små vinduer og varselskilt for smittefare lyser i mot deg i det du går inn på høysmitteavdelingen på Ullevål sykehus.

Her er de klare for det verste.  

– Den dagen det kommer Ebola til Norge, så er vi godt forberedt. Vi har trent og øvd på dette i mange år, sier beredskapssykepleier Ina Simensen ved infeksjonsmedisinsk avdeling.

Hun får hjelp av seksjonsleder Malin Jørgensen til å ta på seg en gul vernedrakt med eget lufttilførselsystem. Det gjør at hun ikke puster inn samme luft som pasientene som er lagt inn på avdelingen.

For de tar ingen sjanser. Alle dører krever adgangskort og de som går inn til såkalte skitne soner må åpnes eksternt. Hele avdelingen kan stenges av fra resten av sykehuset og har eget ventilasjons- og avløpssystem. 

For det er hit pasienter med livsfarlige sykdommer med høy smittefare, som Ebola, vil bli sendt om de kommer til Norge. 

Heldigvis er det bare en demonstrasjon TV 2 får være med på. 

Spesialtrente på det utenkelige

– Nå skal vi inn til pasienten og for å komme inn dit må vi gjennom gasstette dører. Også må vi gjennom en sluse før vi kommer inn til pasienten, forklarer Simensen.

Etter at de har gått ut av slusen, sprayes rommet med desinfiserende væske fra taket.

Sammen med 30 andre helsepersonell er Simensen spesialtrent i å behandle sykdommer man håper aldri kommer til Norge. Over 100 støttepersonell kan bli satt inn om det trengs.

Et eget team er også vaksinert mot den utryddede sykdommen Kopper, i tilfelle den noen gang skulle komme tilbake. 

– Isolatet ble bygget fordi norske helsemyndigheter så at det var nødvendig at vi hadde helseinstitusjoner i Norge også som kunne behandle disse mest alvorlige, smittsomme sykdommene, sier Arne Broch Brantsæter, overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling og Nasjonal behandlingstjeneste for CBRNe-medisin. 

Avdelingen har stått klar siden 2008, og brukes foreløpig kun til vanlige infeksjonspasienter, slik at de som jobber der blir vant til å bruke avdelingen. I den lukkede delen er det fem til åtte sengeplasser, men det kan utvides om det skulle bli nødvendig. 

Kan komme til Norge

Akkurat nå er det Ebola de følger med på. Fredag 4. april ble et fly satt i karantene i Paris, etter mistanke om at en av passasjerene var smittet med Ebola etter et besøk i Guinea.

Det viser hvor lett viruset kan komme til Europa og Norge. I teorien.

Ved mistanke om et Ebola-utbrudd i Norge, vil personen bli sendt med lufttett båre til høysmitteavdelingen på Ullevål så fort som mulig. Her vil det tas prøver, som bearbeides inne i et spesiallaget laboratorium.

Også her trener de ansatte på å jobbe med fullt verneutstyr.

– Det er for å være helt sikker på at jeg ikke kan bli smittet, sier bioingeniør Mette Samnes. 

Hun demonstrerer hvordan hun må jobbe med blodprøver inne i en slags lukket kuvøse. 

– Noe av det første vi vil gjøre på sånne pasienter er jo at man tar prøver for å se om det kan være malaria og ikke en hemorrhagisk feber, som for eksempel Ebola, forklarer hun.

Finnes ingen kur

Skulle prøvene vise at en eventuell pasient er smittet av Ebola, er det lite man kan gjøre for pasienten forklarer Simensen.

– Vi kan behandle symptomene, overvåke de og eventuelle komplikasjoner de måtte ha, men vi har ingen reell kur. Det har vi ikke, sier hun.

Etter å ha behandlet en eventuell Ebola-pasient må sykepleierne gjennom en kjemisk dusj for å sikre at ingen spor av sykdommen blir med ut. Simensen står sammen med en kollega i et lukket rom, mens de sprayes med desinfeksjonsmiddel, før til slutt også det vaskes av.

– Nå er vi i den siste delen av prosessen, nå skyller vi oss med vann og skyller av den siste delen av desinfeksjonsmiddelet, sier Simensen gjennom ståldøren som skiller henne fra ren sone.

Nå hun kommer ut, klippes hun ut av drakten, som så kastes. 

Frykter ikke spredning i Norge

Foreløpig er Ebolaviruset er langt unna i Vest-Afrika. Men det kan fort komme til Europa. Likevel er de ikke bekymret på Ullevål. 

– I Norge tror vi det er lite sannsynlig at vi vil få denne smitten, men om en slik pasient skulle komme til oss har vi god beredskap for å håndtere det, sier Brantsæter.

Han forklarer at Ebola ikke er så smittsomt som mange tror, men kun smitter gjennom kontakt med kroppsvæske. Derfor er det lite sannsynlig at det sprer seg for eksempel på gata eller mellom passasjerer på et fly. 

Sykdommen smitter heller ikke før man viser symptomer. Dermed kan man holde personer som er i faresonen under oppsyn lenge før de blir syke.