
Spaghetti-religion akseptert som trosretning i Polen
– Det styrker vårt engasjement, sier menighetens leder i Norge.
Samme dag som kirkemøtet i Norge bestemte at homofile ikke skal få gifte seg i kirken, kokte det i Polen. I alle fall hos pastafariene, etterfølgerne av det flyvende spaghettimonster.
Denne dagen ble det bestemt av en domstol i Warszawa at administrasjonsdepartementets utestengelse av Church of the Flying Spaghetti Monster måtte omgjøres.
Dermed har de troende lov til offisielt å registrere sin religion.
Positivt gjennombrudd
I Norge heter den relativt nystiftede religionen «Det hellige flygende spagettimonsterets kirke». Camilla Elverum er leder for den norske vingen. Eller yppersteprestinne, som hun selv omtaler seg som.
Hun sier DHFSK-gjennombruddet i Polen er positivt, men det er ikke klart ennå hva det vil ha å si for Norge.

– Foreløpig har vi ingen konkrete planer om hva vi skal foreta oss. Det blir tatt opp på et kirkemøte i mai. Der skal vi diskutere om det har et praktisk utfall for oss, sier hun.
– Det vil ikke ha så mye å si juridisk, men det styrker vårt engasjement. Vi må søke juridisk hjelp for å se om vi kan gjøre noe, sier Elverum.
Ser etter en god sak
Hun sier organisasjonen fokuserer på veldedig arbeid.
– Vi har ikke bestemt oss for detaljene ennå, men håper å finne en sekulær organisasjon som driver veldedig arbeid. Vi vil samle inn ressurser og jobbe for å spre vårt glade budskap, sier Elverum.
Startet som skoleprotest
DHFSK ble først beskrevet i et åpent protestbrev i 2005, rettet til skole- og utdanningsstyret i den amerikanske delstaten Kansas.
Brevskriver Bobby Henderson kritiserte at læren om «intelligent design» var sidestilt med evolusjonsteorien. Intelligent design forklarer universets opprinnelse ut fra religiøst baserte vitenskapelige teorier, mens evolusjonsteoriens syn er vitenskapelig dokumentert.
Spredte seg til flere land
For å understreke sitt poeng lanserer han sin religion, der han raskt skisserer hovedlinjene i trosretningen, og samtidig ber om at denne teorien tas inn i skoleverket på linje med intelligent design.
Utspillet ballet på seg, og snart prøvde tilhengere i flere land å få aksept for trosretningen. Målet er å få registrert religionen som en trosretning på linje med andre religioner.
På sine nettsider bedyrer DHFSK at «alt som ser ut som humor eller satire er helt tilfeldig», men det er fristende å tro at det er humor og satire det også. Et retorisk spørsmål fra den norske yppersteprestinnen berører nok motivasjonen til spaghettimonster-følgerne:
– Spørsmålet er hvorfor vår gud skal være mindre verdt enn andre guder, selv om den er like godt dokumentert, sier Camilla Elverum.
Hatpost
På nettsidene har religionen, eller aksjonen, en egen seksjon for hatpost, der de får pepper for å drive gjøn med religioner. Til dem som tar anstøt sier yppersteprestinne Elverum:
– Da vil jeg gjerne sitere vårt evangelium og be dem prøve vår religion i 30 dager. Dersom de ikke liker den, kan de gå tilbake, sier hun.
På nettsidene trekker Henderson frem disse punktene som sentrale:
* Vi tror piratene, som var de opprinnelige pastafariene, var fredelige oppdagelsesreisende. Det er kristen desinformasjon som gjør at de er gitt et image som utskudd og kriminelle.
* Vi liker øl.
* Hver fredag er helligdag.
* Vi tar ikke oss selv for høytidelig.
* Vi anerkjenner selvmotsigelser (skjønt, det gjør oss ikke akkurat unike).