IKKE FORNØYD: Redaktør i Vårt Land Helge Simonnes er ikke overrasket over at regjeringen foreslår kutt i pressestøtte.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: Redaktør i Vårt Land Helge Simonnes er ikke overrasket over at regjeringen foreslår kutt i pressestøtte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Regjeringen vil kutte pressestøtten til Dagsavisen og Vårt Land

Regjeringens forslag kan føre til milliontap for de to avisene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kulturdepartementet opplyser fredag i en Stortingsmelding at regjeringen vil innføre et tilskuddstak til medier som mottar pressestøtte, for å motvirke at midler ikke blir skjevt fordelt.

– Etter departementets vurdering vil et tak på 40 millioner kroner være godt egnet til å oppnå dette målet. Tilskuddstakets betydning for mediene som mottar produksjonstilskudd vil avhenge den totale rammen for tilskuddsordningen. Dersom rammen senkes, vil taket treffe få eller ingen medier. Dersom rammen økes, vil taket kunne få betydning for flere medier, heter det i en pressemelding fra departementet.

Vårt Land-redaktør ikke overrasket

Dersom rammen for 2013 legges til grunn, vil det få konsekvenser for avisene Vårt Land og Dagsavisen: Sistnevnte vil få en reduksjon på 3 millioner kroner, mens Vårt Land vil miste 4 millioner kroner.

– Pressestøtten er en rammestyrt ordning. Dersom noen få enkeltaktører gis en stor del av rammen, vil det bli mindre igjen til andre. Dette ønsker jeg å motvirke ved å innføre et statisk tilskuddstak på 40 mill. kroner. Et slikt tilskuddstak vil legge til rette for at midlene som inngår i produksjonstilskuddet ikke blir for skjevt fordelt, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Helge Simonnes, som er sjefredaktør og administrerende direktør i Vårt Land, er ikke overrasket:

– Kuttet medfører et tap på 7-8 millioner for Mentor Media som eier Vårt Land og Dagsavisen. Det er dramatisk i en tid der annonseinntektene faller og de fleste mediene kutter stillinger. De burde heller komme med en motkonjunkturpolitikk, sier Simonnes til TV 2.