KAN SPILLE: UEFA sier at en privat kontrakt mellom lagene ikke er gyldig. AFP PHOTO / DANI POZO
KAN SPILLE: UEFA sier at en privat kontrakt mellom lagene ikke er gyldig. AFP PHOTO / DANI POZO

– Courtois kan spille mot Chelsea

Det europeiske fotballforbundet skriver i en pressemelding at Chelsea ikke kan nekte Thibaut Courtois å spille.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var torsdag at flere medier meldte at Atlético Madrid måtte betale Chelsea i underkant av 30 millioner kroner dersom de vil bruke keeperen mot London-klubben.

BEKREFTER: Chelsea-direktør, Ron Gourlay (t.h.), bekrefter at Thibaut Courtois kan møte Chelsea. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
BEKREFTER: Chelsea-direktør, Ron Gourlay (t.h.), bekrefter at Thibaut Courtois kan møte Chelsea. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Belgieren er på lån fra Chelsea, og har vært det også de to siste sesongene. Atlético Madrid-president, Enrique Cerezo, sa da at dette var noe de ikke kunne betale. I praksis vil det si at de ikke kunne bruke Courtois mot Chelsea.

Ugyldig

Men fredag skriver UEFA i en pressemelding at de forbyr slike klausuler.

– Både UEFA Champions League og UEFAs disiplinære reguleringer inneholder klare retningslinjer som forbyr klubber å utøve, eller forsøke å utøve, innflytelse på hvem andre klubber kan og ikke kan bruke på banen, heter det.

– Det betyr at alle klausuler i en privat kontrakt mellom to klubber er ugyldig, slik UEFA ser det.

Det er ikke dermed sagt at Courtois spiller. Det er mulig at Atlético vil følge den avtalen klubbene har likevel. Men dersom Chelsea prøver å nekte Courtois å spille, vil det bli sanksjonert deretter, skriver UEFA.

Chelsea-direktøren bekrefter

Chelsea-direktør, Ron Gourlay, bekreftet dette da han var på plass i Nyon for å se trekningen av semifinalene i Mesterligaen.

– Lånet ble klart i starten av sesongen. Det er ganske enkelt. Thibaut kan spille mot Chelsea. Det var det aldri noe tvil om, sier han ifølge Daily Mirror.

– Når det gjelder UEFAs pressemelding, skal vi evaluere den over de neste 24 til 36 timene, men for Chelseas del vil vi følge reglene. 

– For spillerens del, Thibaut, så kan han spille mot Chelsea i begge kampene dersom han blir tatt ut av Atlético Madrid-treneren. Det er fakta.

Skjedd før

Dette blir ikke første gangen at en utlånt spiller møter moderklubben sin. I 2004 spilte Fernando Morientes for Monaco mot moderklubben Real Madrid i kvartfinalen, mens tidligere denne sesongen spilte Mo Bangura for Elfsborg mot Celtic i kvalifiseringen til turneringen.

Da prøvde Celtic å hindre Bangura i å spille, men ettersom en slik regel ikke finnes i UEFA, spilte han begge kampene. Til skotske STV Sport sa de følgende da:

– Hvis en spiller er registrert i troppen til Elfsborg, så kan den spilleren møte hvem som helst de skulle trekke. 

– En form for avtale mellom de to klubbene som sier at denne spilleren ikke kan spille mot Celtic dersom Elfsborg trekker dem, er kun mellom klubbene.

– UEFA vil ikke ha noen involvering eller betraktning av denne avtalen. Den vil hverken støttes eller fremtvinges av UEFA.