VIKTIG MANN: David  Brailsford skal i fremtiden kun konstrere seg om jobben som sjef i Team Sky.  AFP PHOTO / WILL OLIVER
VIKTIG MANN: David Brailsford skal i fremtiden kun konstrere seg om jobben som sjef i Team Sky. AFP PHOTO / WILL OLIVER

- Et Alex Ferguson-øyeblikk for britisk sykkelsport

Dave Brailsford gir seg som sjef i britisk sykling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dave Brailsford har hatt kjempesuksess som prestasjonsdirektør i det britiske sykkelforbundet. Nå forlater han jobben for å konsentrere seg om sjefsjobben i Team Sky.

Brailsford har i løpet av det siste tiåret revolusjonert britisk sykkelsport. Fra å være en minoritetssport er sykkel blitt en av de mest populære sportene i England. Under Brailsford har Storbritannia hamstret gullmedaljer i de store mesterskapene. På elitenivå tok Storbritannia 30 OL-medaljer, de fleste i banesykling, med Brailsford som øverste sjef. Men det kanskje mest imponerende er eksplosjonen av syklister på breddenivå.  

Se Paris-Roubaix på TV 2 og tv2sumo.no søndag kl. 12.30

Brailsford har vært en av flere som har vært mesterhjerner bak Tour de France-triumfene til Bradley Wiggins og Chris Froome. Nå går han over i denne jobben på heltid. 

Flere tror at det er dårlig nytt for engelsk sykkelsport. 

- Dette er potensielt et Alex Ferguson-øyeblikk for britisk sykkelsport. Det har mye å si, for det er Dave Brailsford som har bygget systemet, sier sykkeljournalisten Michael Hutchinson til BBC.

- Det har vært spekulasjoner i og rundt laget om Brailsford har tatt på seg for mye ansvar. Sånn sett er det ingen overraskelse. Spørsmålet er hvem som kan erstatte ham, sier Hutchinson.

Shane Sutton er mannen som får den utakknemlige jobben. Han har jobbet i det britiske sykkelforbundet siden 2002, og har vært en av Brailsfords nærmeste støttespillere.

Selv mener Brailsford at det var på tide å trekke seg ut av sykkelforbundet.

- Dette er et stort skritt, men det er den riktige avgjørelsen for laget og for meg. Siden London-OL har vi jobbet hardt med å planlegge hvordan vi skal gjenskape suksessen. Vi har kommet til et punkt der jeg vet at britisk sykkelsport bare vil bli sterkere. Min rolle i Team Sky gjør at jeg fortsatt vil jobbe tett med Shane, Ian (Drake) og Andy (Harrison), sier Brailsford.