Robbes midt under TV-intervjuet om lommetyveri

Kriminaliteten i VM og OL-byen Rio er skyhøy, noe som ble demonstrert midt under et TV-intervju onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En reporter for TV Globo i Brasil skulle lage et innslag om det gigantiske tyveri-problemet i Rio de Janeiro.

Det blir vist en rekke overvåkingsklipp av mennesker som blir ofre for kjeltringer, før en kvinne på gaten blir intervjuet.

På innslaget klager hun over lite nærvær av politi, og har knapt fullført setningen før en tyv angriper henne.

Et paramilitært politihelikopter svever over favelaen Mare 74 dager før åpningen av fotball VM. AFP PHOTO/CHRISTOPHE SIMON
Et paramilitært politihelikopter svever over favelaen Mare 74 dager før åpningen av fotball VM. AFP PHOTO/CHRISTOPHE SIMON

Se det dramatiske klippet øverst i saken. (Innslaget er utekstet).

Tyven forsøker å rive av henne smykket, og spurter av sted over veien. TV-reporteren legger på sprang etter ham. 

Brasiliansk politi og forsvaret har trappet opp sikkerhetsopplegget i forkant av sommerens fotball VM, og OL i 2016, men fortsatt er mange innbyggere redde for å gå på gaten.

– Jeg har aldri med meg noe når jeg går på gaten. Jeg har med meg penger til bussen, og det er det, sier en innbygger til TV Globo.

Det aksjoneres stadig i storbyens anslagsvis tusen slumområder, de såkalte favelaene. 5. april gikk 2500 soldater og 200 politifolk inn i 15 favelaer nord i byen med hensikt å rense ut kriminelle gjenger.

Soldatene har fått en svært kontroversiell autorisasjon til å arrestere folk, men på tross av spektakulære militæraksjoner ser ikke kriminialiteten ut til å synke.

Tvert imot vokser sinnet mot de mange mener er overgrep fra soldatenes side. Flere enn 20 politimenn står nå titalt for tortur, kidnapping og for å ha forårsaket dødsfall i byens største favela, Rochinha.

Det er viktig for brasilianske myndigheter å få byen til å skinne før avspark i VM. Hvis tilreisende til fotball-VM opplever byen som utrygg, kan flere stille spørsmål ved hvor trygg den vil være når Brasil skal arrangere sitt første OL.