– Det var dumt, og vi angrer

Emil Hegle Svendsen og Bø-brødrene snakker ut om det som skjedde kvelden den 6. mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kom det frem at Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø straffes av Skiskytterforbundet for å ha brutt de etiske retningslinjene i forbindelse med verdenscupløpene i Pokljuka i begynnelsen av mars.

I en pressemelding ble det opplyst at bonuser inntil 100 000 kroner blir holdt tilbake som straff for det de beskriver som «uakseptabel oppførsel og hærverk i beruset tilstand». 

– Kjipt

Fredag måtte de tre skiskytterne stå skolerett og forklare det de hadde gjort.

– Det er kjipt. Det er jo det. Men det er sånt som skjer når man dummer seg ut litt. Da må man tåle det. Man får så mye skryt når man gjør ting bra, så da må man tåle kritikk når man gjør noe dumt, sier Svendsen, som forteller hva som skjedde.

– Ut i fra det jeg så på TV og i avisene i går, tror jeg folk har fått med seg meste av hva som skjedde. Vi var på fest sammen med en del andre utøvere i regi av arrangøren. Etter det gikk vi ut og gjorde dumme ting, og det angrer jeg selvfølgelig på.

Hevder de ikke var dritings

Brødrene Bø bekrefter hva som skjedde, men begge sier de ikke var «dritings» slik mange har hevdet.

– Vi var på en utøverfest med en del av konkurrentene og kameratene våre. Vi tok noen øl, og så gikk vi for langt og må stå her og beklage oss. Det var fyll, men at folk skriver at vi var dritings blir å overdrive. Vi beklager at vi gikk for langt, sier Tarjei Bø.

– Vi var på fylla. Vi var hverken ekle eller dritings, men vi gjorde ting vi ikke skulle gjort, sier lillebror Johannes Thingnes Bø.

Bjørndalen var skuffet

Sportssjef Per Arne Botnan fortalte til TV 2 at hærverket innebar nattbading, alkohol og tapping av luft ut av dekkene på bilene til konkurrenter.

– Det var tre av guttene våre som var ute på byen i løpet av World Cup-uka i Pokljuka, og kombinasjonen av alkohol, bading og det vi ser på som hærverk i forhold til det å tappe luft ut av bildekkene til andre nasjoner og løpere. Kombinasjonen av det er ikke i tråd med sånn vi ønsker å fremstå, sa sportssjef Per Arne Botnan til TV 2 i går.

I dag skriver VG at også dekkene på bilen til lagkamerat Ole Einar Bjørndalen ble tappet for luft.

– Vi gikk til han dagen etter og ba om unnskyldning. Vi skværet opp og la det bak oss. Han var litt skuffet, og det skjønner jeg godt, men han var mann nok til å godta og akseptere unnskyldingen vår, fortsetter Bø.

– Det kan diskuteres om det var hærverk eller guttestreker, men uansett er det dumt å gjøre det når vi representerer Norge. Vi er et forbilde for mange unge og voksne, og da er det dumt å gjøre sånne ting, kommenterer Svendsen.

Aksepterer straffen

Alle tre synes straffen er akseptabel.

– Vi akspeterer straffen vår, og så er vi ferdig med saken. Nå skal vi ta en liten ferie og begynne i trening i mai igjen, sier Svendsen.

– Vi må stå for de handlingene vi har gjort og ta den straffen vi fortjener. Vi skjønner at det vi gjorde var dårlig, og da må vi regne med at vi må stå her og få straff. Dette har aldri skjedd før. Vi er enige om at dette var helt feil. Det har vært to tøffe dager med lite søvn, men vi må tåle at dette kommer opp i dagen, legger Tarjei Bø til.

Til Aftonbladet sier den svenske skiskytteren Björn Ferry at Hegle Svendsen og Petter Northug jr. kjemper om å være Norges Zlatan.

– Emils image er jo litt «bad guy», så dette passer jo inn i det imaget. Han og Northug konkurrerer om å være Norges Zlatan, og da passer kanskje dette inn, sier han.

– Jeg prøver bare å være meg selv. Om jeg er en bad boy eller snill gutt... Det er vel litt av begge deler, men jeg prøver egentlig bare å være meg selv, svarer Svendsen.

– Respektløst

TV 2s skiskytingekspert Ole Kristian Stoltenberg syntes straffen var streng, men mener det skiskytterne gjorde var respektløst overfor de som virkelig har lyst til å gå et renn.

– Helt enig. Det er respektløst for alle rundt oss, og da kunne kanskje noen andre fått plassen hvis vi skal drive på sånn. Vi ber om unnskyldning og håper folk aksepterer den, forteller Svendsen.

Ingen av de tre vil kommentere om dette hadde noe å si for prestasjonene den helgen.

– Nå skal vi legge det bak oss, og forhåpentligvis vil det aldri skje igjen, sier Thingnes Bø.

Botnan forklarere hvorfor de har valgt å straffe de tre slik:

– Vi har ingen nulltoleranse i forhold til alkohol når vi er ute på reise, vi kan ta oss en øl eller vin til maten når vi er ute. Men kombinasjonen av litt større mengder alkohol, å utsette seg selv for det å bade i såpass kaldt vann og gjøre de tingene noen kanskje ser på som guttestreker blir et brudd i forhold til det vi kan tolerere.

Den 6. mars tvitret Emil Hegle Svendsen «Kjempdag i slovenia <3», og meldingen ble retweetet av Johannes Thingnes Bø.