Hemmelig Krekar-brev avslørt

Mulla Krekar skal være livredd for å bli utlevert etter endt soning i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I all hemmelighet har mulla Krekar skrevet et brev til emiren av Qatar. Der roser mullaen det styrtrike landet og spør om han kan få flytte dit.

Løslates i november

Mulla Krekar soner en dom på to år og ti måneder for trusler. Den tidligere kurdiske geriljalederen sitter i Kongsvinger fengsel og blir løslatt i november.  Som sine forgjengere jobber også denne regjeringen med å få Krekar ut av landet. Foreløpig har ingen lykkes.

Men Krekar har sin egen plan.

Brev beslaglagt

TV 2 kan avsløre at mullaen i januar skrev et fire sider langt brev til emiren av Qatar. Der fortalte han om sin bakgrunn, sin tid i Norge og et ønske om å flytte til Qatar etter endt soning.

Brevet ble signert i slutten av januar, men Kongsvinger fengsel beslagla det i begynnelsen av februar hos en annen innsatt i fengselet.

TV 2 har møtt denne mannen. Han forteller at mullaen er livredd for å bli utlevert til et annet land etter endt soning i Norge.

Han hevder at Krekar ga ham brevet slik at det kunne sendes uten at fengselet oppdaget det. Men ifølge mannen tipset han fengselet for å fremskynde sin egen prøveløslatelse. Da ble brevet beslaglagt og den innsatte flyttet til et annet fengsel.

– Ett av mange brev

Ifølge Krekars advokat har mullaen skrevet brevet til emiren av Qatar. Men han benekter å ha gitt det til noen andre.

– Dette brevet hadde han oppbevart på cellen sammen med en rekke brev til andre land. Planen var å sende dem etter løslatelsen, sier Brynjar Meling.

Anklager fengsel for press mot innsatt

Mannen som sonet sammen med Krekar påstår at han ble brukt av fengselet. Advokaten hans skriver følgende i en epost til TV 2:

«Kongsvinger fengsel har på en grov måte utnyttet den vanskelige situasjonen klienten har vært i. De har under lovnad om å innvilge han tidligere prøveløslatelse presset klienten til å spionere på en annen innsatt og utlevere de opplysninger og dokumenter som han fant. Kongsvinger fengsel visste at de satte klienten i en livsfarlig situasjon. Klienten nektes nå prøveløslatelse noe som ikke kan oppfattes som noe annet enn at noen forsøker å dekke over saken» skriver advokat Amir Mirmotahari.

Leder av Kongsvinger fengsel  har fått presentert de alvorlige påstandene for tilsvar. I en sms til TV 2 skriver fengselsleder Gaute Enger:

– Ledelsen ved Kongsvinger fengsel har ingen kommentar til de fremsatte påstandene.