GJENKJENTE «JOHN SMITH»: Redaktør og venn Jiri Panuk sier til TV 2 at han kjenner mannen som kaller seg «John Smith». – Jeg kunne nesten ikke tro mine egne øyne, sier han. FOTO: PRIVAT.
GJENKJENTE «JOHN SMITH»: Redaktør og venn Jiri Panuk sier til TV 2 at han kjenner mannen som kaller seg «John Smith». – Jeg kunne nesten ikke tro mine egne øyne, sier han. FOTO: PRIVAT.

Jiri (38) gjenkjente «John Smith»

– Han er dataspesialist og bodde i Praha. Jiri Pánek sier at han kjente igjen om den tsjekkiske mannen som kaller seg «John Smith». 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da norsk politis bilde og etterlysning av «John Smith» i går nådde tsjekkiske medier, kjente Pánek umiddelbart igjen kameraten. 

– Jeg kunne nesten ikke tro mine egne øyne da jeg så bildet av ham. Jeg er helt sikker på at det er ham. Jeg sendte umiddelbart en e-post til Tsjekkias ambassade i Norge og fortalte dem hva han heter, sier han til TV 2. 

Pánek sier at norsk politi tok kontakt med ham torsdag morgen for å finne ut hva han visste om «John Smith».

Har ikke sett ham på tre år

Pánek, som jobber som redaktør i på en TV-stasjon i Praha, forteller at kameraten bodde der da de ble kjent, men at han er fra en annen del av landet. Sist de møttes var våren 2011. Han beskriver «John Smith» som en intelligent mann med mange interesser, som var opptatt av trening, musikk og data. 

Pánek forteller at kameraten jobbet som dataspesialist og hadde hjemmekontor. 

– Han var nok litt ensom og ønsket å endre på livet sitt sist gang vi snakket sammen. Han ønsket å gjøre noe annet, reise ut i verden. Han snakket om å dra til Afghanistan og Irak, og at han prøvde å finne ut av hvordan han skulle komme seg dit.

Har søkt etter vennen

Pánek forteller at han flere ganger har forsøkt å få kontakt med vennen. 

– Jeg fikk beskjed om at mobiltelefonen hans var ute av bruk da jeg ringte den. Jeg har også til tider søkt opp navnet hans på internett. Jeg har vært bekymret for at det kan ha skjedd ham noe. Men har tenkt at han tar vel kontakt med meg om han vil, sier Jiri til TV 2. 

Ønsker å hjelpe

– Jeg skulle ønske han kunne møte meg og at ansiktet mitt ville hjelpe ham å huske. Både som venn og journalist ønsker jeg også å finne ut av hvordan hans reise har vært fra Tsjekkia til Norge, sier Pánek.

Han forteller at kameraten har sagt til tsjekkiske medier at han ikke ønsker at de omtaler hans identitet og at han ikke vil gi dem intervjuer med stemme og ansikt. Det ønsker heller ikke familien.

– Jeg ringte faren hans i går, men han var svært preget og opprørt. Han var ikke interessert i å snakke om sønnen og sa at han ikke vil at verken media her eller i utlandet lager reportasjer på sønnen.

Som redaktør i en nyhetsredaksjon må Jiri Pánek nå ta stilling til om de skal gå ut med kameratens identitet.

– Vi kommer til å gå ut med fornavnet hans og hvilken del av landet han er fra. Men etter samtale med norsk politi, avventer vi å identifisere ham til vi får klarsignal fra dem.