Iskonge fra Bergen gjør suksess i USA

Jostein Solheim er øverste sjef for det suksessfulle iskremmerket Ben & Jerry's. 

Jostein Solheim (49) forlot Bergen og Norge som 16-åring, og har de siste 30 årene bodd og jobbet i store deler av verden. Nå har bergensmannen slått seg til ro i Vermont i USA, der han er øverste sjef for iskremmerket Ben & Jerry's. 

Ikke veldig ambisiøs

Toppjobben til tross, Solheim mener han ikke var spesielt ambisiøs som ung. 

– Jeg var ikke superfokusert, nei. Jeg studerte siviløkonomi fordi jeg tenkte det var vanskelig å få jobb om man valgte filosofi-studier. Men jeg liker det godt, altså! Jeg prøver å gjøre ting jeg trives med, og som jeg liker å gjøre. De tingene gjør man gjerne litt bedre, sier Solheim.

DYRKER SINE FIASKOER: Ben & Jerry's har en egen kirkegård for smakene som aldri fungerte, der hver smak har en gravsten med et dikt på. FOTO: TV 2
DYRKER SINE FIASKOER: Ben & Jerry's har en egen kirkegård for smakene som aldri fungerte, der hver smak har en gravsten med et dikt på. FOTO: TV 2

Lukrativt liv 

Den imponerende historien om bergensmannen som ble sjef for en av verdens mest kjente iskremer blir fortalt i «Eventyrlige nordmenn» på TV 2. I programmet hylles han av iskremens gründere og hjemmet hans bærer preg av suksessen, men Solheim er beskjeden når det kommer til hans lukrative liv. 

– Det har vært mye flaks, sier han. 

– Kommer du hjem til Norge noen gang? 

– Det er vanskelig å si. Jeg har funnet mitt paradis her, som er noenlunde som Norge. Men jeg kunne godt tenkt meg å svinge innom Norge igjen. Jeg føler en dyp grunning fra Norge når det kommer til natur, måten å tenke på og måten å være på. Den norske fornuften. Vi ser på mennesker som like uansett hva de jobber med. Alle har samme verdi for samfunnet uansett hva de gjør. Den logikken har jeg tatt med meg i alle mine jobber, spesielt Ben & Jerry's. 

«Eventyrlige nordmenn» søndag kl. 20