TV 2 i Nord-Korea på valgdagen:
– Det finnes ikke sofavelgere hos oss

Ved stemmeurnene møttes nordkoreanerne kun av to svaralternativer: Ja, og nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kim Jung un ble ikke overraskende gjenvalgt som Nord-Koreas leder da landets nyvalgte parlamentet var samlet for første gang. Men det som kanskje overrasker mange at det arrangeres valg i landet som ofre beskrives som den verste diktaturstaten i verden. 

Som eneste vestlige TV-kanal dekket TV 2 valget på den svært så symbolske nasjonalforsamlingen.

Festdag

Det første som møtte TV 2s team ved valglokalet i Pyeongchang-distriktet, var dansende mennesker kledd i nasjonaldrakter. Fra høytalere plassert på biltak strømmet det ut festmusikk.

Parlamentsvalg er åpenbart en festdag for nordkoreanerne. Valget holdes hvert 5. år og er det første som avvikles etter at landets unge leder Kim Jung un kom til makten. 

Utenfor inngangen henger en plakat, der oppfordingen er klar: «Alle må si ja».  

– 100 prosent valgoppslutning

Vi vet lite om det nordkoreanske valgsystemet, så da TV 2 møtte Tan Nung Man, leder for valgkomiteen ber vi ham forklare oss hva som skjer.

– Folk feirer ikke fordi det er påkrevd, de feirer fordi det er valg på ny nasjonalforsamling, sier Man til TV 2.

Alle over 17 år er ute og stemmer. De utrykker sin glede over å delta i parlamentsvalget.

– Når valget holdes kommer folk ut her og danser. Dette er de frivillige og de kommer hit for å feire og ønske kandidatene velkommen, forteller valgkomitelederen.

– Det finnes ikke sofavelgere i Nord-Korea. Valgoppslutingen er 100 prosent forklarer han. Dersom noen er syke eller har problemer med å komme seg til valglokalene sørger de lokale myndighetene for at de også de får avgitt stemme.

Oppassere følger med

Journalister i Nord Korea blir alltid fulgt av myndighetenes oppassere. Valgdagen var det enda flere som passet på TV 2s reporter Bent Skjærstad og fotograf Pål Schaathun.

Da de ble bedt om å få snakke med noen av de som er på vei inn i valglokalet blir det mye diskusjon mellom våre nordkoreanske oppassere. Til slutt får en av de fatt i fabrikkarbeideren Hang Gouang Hac. Han har akkurat har stemt og blir bedt om å snakke med oss.

– Hva skal jeg si til dem, spør han oppasserene.

– De vil bare spørre litt om valget, sier de.

– Dette er en eksepsjonell dag. Fordi det er dagen som viser at folk kan utføre sine rettigheter, sier Hang Gouang Hac.

– En lykkelig dag

En annen som har stemt er Rim Gwang Hun. Også han understreker at dette er en helt spesiell dag.

– Ja, denne anledningen er helt spesiell for partiet, Marshal og for folket. Valget er en refleksjon av folket som får velge sin representant til parlamentet, så det kunne ikke være en lykkeligere dag. Valget i dag markerer styrken til vårt folk som viser sin støtte til store leder. Jeg er stolt over å få stemme.

Lederen for valgkomiteen viser fram bildet av den eneste kandidaten velgerne kan stemme på, Cho Gil Nja, en kvinne som tilhører Arbeiderpartiet, partiet til landets diktator Kim Jung un.

Kan svare ja, eller nei

Valget i Nord-Korea er ikke akkurat er en thriller. Dette er et valg som gjennomføres etter nordkoreansk standard. 

Alternativene velgerne får når de kommer inn i valglokalet er ja eller nei. Enten støtter du kandidaten som skal representere ditt distrikt, eller så gjør du det ikke.

Cho Gil Nja er påtatt beskjeden da TV 2 møtte henne.

– Jeg er ikke sikker på om alle mennesker vil si seg "enig" og stemme på meg, men jeg vil vente og se, se hva som skjer til slutt.

– For et dumt spørsmål, sier en av de som står bak ryggen til kandidaten og følger med hva vi snakker om. 

– Selvfølgelig blir hun valgt!

Og mannen har selvfølgelig helt rett. Å stemme nei er ikke akseptert. Og kort tid etter valget kan vi lese at hver og en av de 687 kandidatens som stilte i parlementsvalget skal ha i følge myndighetene ha fått 100 prosent oppslutning.