SENDTE OPP JAGERFLY FOR Å FINNE MH370: Et F-5 Tiger II jagerfly tilhørende flyvåpenet i Malaysia. Foto: Wikimedia Commons
SENDTE OPP JAGERFLY FOR Å FINNE MH370: Et F-5 Tiger II jagerfly tilhørende flyvåpenet i Malaysia. Foto: Wikimedia Commons

CNN: – Malaysia sendte opp jagerfly da MH370 forsvant 

Sikre på at det var flykaptein Shah som snakket med bakkekontrollen før passasjerflyet forsvant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterforskningsledelsen er nå sikker på at det var flykaptein Zaharie Ahmad Shah (53) som var den siste som kommuniserte med bakkekontrollen før Malaysia Airlines flight MH370 forsvant mellom Kuala Lumpur og Beijing 8. mars.

Det sier kilder til CNN.

Klokken 01.19 er siste gang man hørte fra flyet da cockpiten avsluttet samtalen med ordene «Good Night Malaysian Three Seven Zero».

CNN melder også at jagerfly fra luftforsvaret i Malaysia ble sendt opp natt til 8. mars i et forsøk på å jakte og identifisere flyet, som da hadde passert med transponderen avslått. Dermed var det ikke mulig for radaroperatørene å se hvilket fly det var.

Myndighetene i Malaysia har til nå ikke fortalt at de sendte opp jagerfly den aktuelle natten, men militære kilder bekrefter overfor CNN at så skjedde.

SNAKKET SIST: Flykaptein Shah sa de siste ord fra cockpit til bakkekontrollen før flyet forsvant. Foto: APTN
SNAKKET SIST: Flykaptein Shah sa de siste ord fra cockpit til bakkekontrollen før flyet forsvant. Foto: APTN

Etterforskningen viser også at flyet gikk ned til vel 1300 meters høyde over Malakka-stredet. En militær radarstasjon midt i stredet registrerte at et fly passerte før det forsvant.

Man antar nå at passasjerflyet med 239 mennesker om bord fløy i denne høyden en god stund før det klatret opp til marsjhøyde over 30.000 fot.

Deretter forsvant det sørover mot området vest for Australia hvor det antas å ha styrtet i havet like etter klokken 08.11, sju og en halv time etter at det tok av fra Kuala Lumpur.

Fanget opp nytt signal torsdag

Torsdag fanget et australsk fly opp et nytt signal som kan komme fra en av de svarte boksene på det savnede passasjerflyet i Indiahavet, opplyser australske myndigheter.

Signalet ble fanget opp i samme område vest for Australia der signaler ble oppdaget sist lørdag, melder Sky News.

Også natt til onsdag ble to signaler med flere minutters varighet, fanget opp. Det gir håp for at det savnede flyet kan bli funnet, og letemannskapene mener de er stadig nærmere å finne flyet.

– Når vi setter signalene sammen, gjør det oss veldig optimistiske. Vi nærmer oss stadig, sier William Marks, talsmann for den amerikanske maorienes sjuende flåte, som bistår i letingen.

Leteområde på størrelse med Kroatia

Men tiden er knapp idet batteriene i de svarte boksene snart er i ferd med å dø ut. Batteriene har allerede vart i over en måned siden flyet forsvant 8. mars.

Nå er det opprinnelige søkeområdet på 75.000 kvadratkilometer snevret inn til et område på 58.000 kvadratkilometer. Det er et havområde omtrent på størrelse med Kroatia.

– Forhåpentligvis varer signalene en dag eller to til, sier Marks.

Men til tross for at søkeområdet er snevret kraftig inn og at letemannskapene mener de stadig er nærmere et funn, frykter man for fremdriften hvis det viser seg at flyvraket ligger på 4.500 meters dyp.

Til sammenligning lå Titanic på cirka 3.800 meters dyp – et skip som tok over 70 år å finne.