Johann Olav Koss mener det at det ikke bare er Jarle Pedersen (t.h.) som må tre til side for at det norske skøytelandslaget skal reise seg. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Johann Olav Koss mener det at det ikke bare er Jarle Pedersen (t.h.) som må tre til side for at det norske skøytelandslaget skal reise seg. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Johann Olav Koss krever sportssjefens avgang

Skøytelegenden mener ikke en utskiftning kun på trenersiden løser problemene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld kom meldingen om at skøyteforbundet ikke velger å fornye kontrakten med landslagstrener Jarle Pedersen. Avgjørelsen ble fattet av et enstemmig skøytestyre. 

Johann Olav Koss mener at en utskiftning kun på trenersiden ikke vil hjelpe det norske landslaget, han mener det også må gjøres noe i ledelsen. 

Øystein Haugen må gå

– Jeg mener det ikke har skjedd nok. Hvis det ikke skjer mer, så vil ikke ting være noe annerledes. Pedersen har vært en god trener, men han skulle vært under en bedre ledelse og fått mer støtte slik at man kunne fått en enda bedre utnyttelse av hans kunnskaper, forteller Koss til TV 2. 

Problemet er ledelsen, ifølge Koss. 

– Det er synd at problemet sitter inne i skøyteforbundet, i den sportslige ledelsen. Det er der det største problemet er, mener jeg. 

Øystein Haugen (bildet) må ta mye av skylden for sportslig fiasko, mener Koss. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
Øystein Haugen (bildet) må ta mye av skylden for sportslig fiasko, mener Koss. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .

Og da sikter du til sportssjefsjobben? 

– Ja, det er helt klart. Øystein Haugen har vært der i over 10 år, og ikke fått resultater. Hvis man ikke får det som sportssjef, så er det ikke noe vits å være sportssjef. Han bør ta konsekvensene, smeller det fra Koss. 

Ikke ukjent

Øystein Haugen er ikke ukjent med kritikken fra Koss, og poengterer at dette er meninger Koss har hatt i mange år. 

– Jeg har stor respekt for Johan som person. Nå har verken jeg sett han rundt på stemner i Norge eller internasjonalt de siste årene. Jeg vet ikke hvilket grunnlag han har for de meningene han har, og jeg vet ikke hva han har ment heller. 

Han mener trenere vil være skeptisk til å ta den norske landslagsjobben med deg som sportssjef.

– Da kjenner jo han de mulige kandidatene bedre enn meg. Jeg tror ikke det er så mange internasjonale trenere som vet hvem Øystein Haugen er, kontrer han.

Trenerjakten i gang

Nå er altså det norske skøyteforbundet på jakt etter en ny trener, og en av de heteste navnene er Nederlands tidligere trener, som nylig trakk seg, Gerard Kemkers. 

Men for at det skal være sannsynlig, mener Koss at Kemkers må få være trener og sportslig leder. 

– Slik jeg kjenner han, så kan jeg si ganske direkte at det er han som må få ta avgjørelsene og være den øverste lederen. Han må få være både sportssjef og landslagstrener, slik at han kan sette sitt eget lag sammen. Jeg tror ikke jeg eller noen andre trenere ville gått inn og jobbet under ham som sportsleder.

Hvis man skal tro Koss, må altså Øystein Haugen tre til side. Dette er ikke aktuelt, ifølge skøytepresident Rune Gerhardsen. 

– Det står ikke noe personellutskiftning på vår agenda, han (Øystein Haugen) er fast ansatt og jeg vil ikke lage noe mer spekulasjoner omkring det, forteller han til TV 2.