Ebola-dødstallene stiger 

111 mennesker er bekreftet døde av utbruddet ingen har kontroll på. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ebola-viruset har spredt seg til en rekke afrikanske land.

111 personer er nå bekreftet døde i Guinea og Liberia, opplyser Unicefs generalsekretær Bernt Apeland overfor TV 2.

178 tilfeller er innrapportert.

I Mali er det rapportert om seks tilfeller av sykdommen.

– Dette er det verste ebola-utbruddet siden 1976, sier Apeland i videoen du kan se over. 

Han sier at Unicef frykter at utbruddet sprer seg. Det er mistanke om at viruset har spredt seg til Sierra Leone og Mali, og Unicef forsøker nå å få tilfellene bekreftet.

– Det er for tidlig å si hvilket omfang dette kan få, men det Verdens Helseorganisasjon sier, er at det vil ta to til fire måneder før vi klarer å kontrollere dette utbruddet, sier han. 

Har ikke kontroll

Tirsdag sa programsjef i Leger uten Grenser (MSF) Kyrre Lind til TV 2 at det ikke er kontroll på ebola-utbruddet. 

– Det har spredd seg til flere land og er et økende antall tilfeller hele tiden, sa han, men understreket at sykdommen i utgangspunktet ikke er veldig smittsom. 

Symptomene på ebola er hodepine, feber, diaré og store smerter - og indre og ytre blødninger.

– Pasienten kan dø av disse symptomene. Dette er svært dødelig, den varianten vi ser nå har opptil 90 prosent dødelighet. Og det er en smertefull død, så vi gjør det vi kan for å lindre smertene, sa han.  

Seniorforsker Morten Bøås ved Nupi sa til TV 2 at det nye i denne omgangen er den store geografiske spredningen av viruset, som man ikke har sett tidligere. 

– Dette startet jo i en ganske isolert del av Guinea, sørvest i landet. Så har det spredd seg opp til hovedstaden Conakry, og derfra inn i Sierra Leone, Liberia og Mali. Dette er noen av de svakeste og fattigste statene i verden og som har lav kapasitet til å håndtere denne krisen.

Han sa at det er vanskelig å si hvordan virussmitten vil utvikle seg, og om vi kan oppleve at smitten kommer til Europa. Tidligere denne uken ble et fly på vei til Paris fra Guinea satt i karantene fordi man fryktet at det var smittebærere om bord.