Oslo-politikere samles for å stanse muslimskole

Utdanningsdirektoratets godkjenning av en muslimsk skole i hovedstaden har skapt politisk splid. – Diskriminering, mener statsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Oslo samles nå politikere på tvers av partigrensene for å sende en klage til Utdanningsdirektoratet. 

Frps Mazyar Keshvari står i bresjen for klagen. 

 – Jeg vil fremme forslag om at Oslo kommune påklager dette vedtaket til Kunnskapsdepartementet. Det har vi anledning til, sier Keshvari.

– Det er mer enn 70 kristne skoler. Hvorfor kan ikke muslimene få en egen skole?

– Det er flere årsaker til det. På de kristne skolene er det muslimer, hinduer, buddhister og en variasjon av elever. Vi vet at det bare er konservative muslimske foreldre som vil sende barna sine på en slik skole og det er en segregering vi ikke ønsker, sier Keshvari.

Fått klarsignal

Etter det TV 2 kjenner til er det et sjiamuslimsk miljø i Oslo som står bak skolesøknaden. Personene har tilknytning til en muslimsk skole som eksisterte for 10 år siden. 

– Vil du også si nei hvis sikhene, jødene eller hinduene ønsker å starte en egen skole?

– Det må vi vurdere i hver enkelt sak. Vi har hatt dårlig erfaring med muslimsk skole tidligere. Da var det ikke godt nok. Vi sto med nærmere 100 barn uten skoletilbud på grunn av økonomisk rot og mislighold, sier Keshvari.

Det er foreningen Mødre for muslimsk grunnskole som har fått klarsignal fra Utdanningsdirektoratet til å starte en muslimsk skole. 

TV 2 har gjort mange forsøk på å snakke med daglig leder, men det er ingen svar å få på verken epost eller telefon. 

På besøksadressen som er oppgitt i søknaden til Utdanningsdirektoratet, er det ikke mulig å få finne kontoret til foreningen. 

Rieber Mohn ønsker klage

Arbeiderpartiets Libe Rieber Mohn er varaordfører i Oslo. Også hun ønsker at kommunen sender en klage.  

– Vi er opptatt av at barn skal gå på samme skole uavhengig av bakgrunn og religion. Derfor  kommer vi nå til å fremme et forslag og forhåpentligvis få med flertallet til å sende en klage, sier Rieber Mohn. 

Også Byråden for kunnskap og utdanning i Oslo støtter en slik klage.

– Jeg har anbefalt direktoratet om å ikke godkjenne denne søknaden. Derfor er jeg positiv til å støtte en klage, sier Hauglie.

– Diskriminering 

Men Høyre byråden møter motbør fra sin egen partileder. 

– Det er ikke mulig å diskriminere, mener jeg, når vi har 71 kristne skoler . Vi har per dags dato ingen - vi får kanskje én muslimsk skole. Vi kan ikke si at muslimske skoler pr. definisjon ikke kan etableres. Da bryter vi også menneskerettighetene, sier Erna Solberg. 

Klagen fra Oslo kommune vil havne på bordet til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Det er han som vil få siste ord i om det blir en muslimsk skole eller ikke.