BESKYLDT FOR Å VÆRE PIRAT: Kjell Inge Røkke langer ut mot pressen i Akers årsrapport. Her under 4. juli feiringen på den amerikanske residensen i Oslo i 2012.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BESKYLDT FOR Å VÆRE PIRAT: Kjell Inge Røkke langer ut mot pressen i Akers årsrapport. Her under 4. juli feiringen på den amerikanske residensen i Oslo i 2012. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Røkke om sønnen: – Har bestått svenneprøven med glans

Milliardæren forteller om sønnens suksess, anonyme drapstrusler og angriper pressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Akers årsrapport for 2013, langer Kjell Inge Røkke ut mot pressen og eksperter i  aksjonærbrevet, kalt «Refleksjoner fra hjertet».

HYLLES: Røkkes eldste sønn, Kristian Monsen Røkke, hylles av faren for det han har utrettet. Her under en konferanse i Oslo i 2013.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
HYLLES: Røkkes eldste sønn, Kristian Monsen Røkke, hylles av faren for det han har utrettet. Her under en konferanse i Oslo i 2013. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Styrelederen starter oppsummeringen av 2013 med et sitat fra Petter Northug jr. etter Sotsji-OL: «Formen er god, men det ble ikke gull», og skriver videre at det er mye å glede seg over, og enda mer å reflektere over. 

Hyller sønnen

Videre hyller Røkke sønnen Kristian Monsen Røkke for hans rolle i snuoperasjonen for Aker Philadelphia-verftet. 

Eldstesønnen fikk i 2011 muligheten av styret i Aker Philadelphia Shipyard til å overta som leder av verftselskapet. «Jeg sa den gangen: If you can make it here, I'm sure you can make it anywhere», skriver Røkke, og fortsetter: 

«Kristian har bestått svenneprøven med glans», og kaller det for en vellykket snuoperasjon som gjør selskapet godt posisjonert for videre vekst. 

«Beskyldt for å være pirat»

Så forteller en åpenhjertig styreleder at han har fått flere beskyldninger rettet mot seg i løpet av sin tid i næringslivet. 

«Jeg er blant annet beskyldt for å være en pirat, sjørøver, raner og en kortsiktig egoist av enkelte folkevalgte. Jeg har mottatt drapstrusler fra anonyme avsendere», skriver Akers styreleder. 

Han langer også ut mot pressen, og skriver at «uansett hvor tynt faktagrunnlaget er, kommer de rareste historier og påstander ut i medier. Forutinntatte journalister og eksperter med tilgang til trykksverte er en farlig kombinasjon, men oppmerksomhet og historier blir det».

«Har godtatt av Elvis døde»

Røkke tar også opp en artikkelserie i Dagens Næringsliv, om Aker Wayfarer-transaksjonene. Han påpeker at de i Aker har sagt det de har å si om saken. 

«DN får tro, mene og skrive hva avisen vil om et hvert halmstrå – eller hårstrå – og gjerne gi inntrykk av at Elvis fortsatt lever. Jeg har godtatt at Elvis Presley døde 16. august 1977.»

Han går likevel ikke av veien for å rose den rosa avisen: «I TRS-saken stilte DN kritiske og relevante spørsmål. Det skal avisen ha kredit for».

Han viser der til at Økokrim ga Aker et forelegg på 51 millioner kroner, etter brudd på bestemmelser om innsidehandel. Røkke beklager dette overfor aksjonærene, og skriver «Good intention, bad execution».

SNÅSAMANNEN OG DON CORLEONE: Røkke siterer seg selv fra denne pressekonferansen i 2009, i Akers årsrapport for 2013. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)
SNÅSAMANNEN OG DON CORLEONE: Røkke siterer seg selv fra denne pressekonferansen i 2009, i Akers årsrapport for 2013. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Snåsamannen og Don Corleone

Han gjengir også et sitat fra den velkjente pressekonferansen på Månefisken i Oslo, der han langet ut mot både daværende næringsminister Sylvia Brustad (Ap) og mediene som dekket den pågående Aker-saken i 2009:

«Jeg føler meg som en kombinasjon av Snåsamannen og Don Corleone når jeg leser hvordan medier fremstiller mine overnaturlige evner».

I årsrapporten påpeker han også at han i 2013 kun har gitt én uttalelse i det offentlige rom. «Det krever selvdisiplin, kjære medaksjonærer», skriver Røkke. 

Slutter nok ikke med kritisk journalistikk

Redaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, forteller til TV 2 at de ikke kommer til å slutte med kritiske spørsmål, selv om Kjell Inge Røkke langer ut mot dem.  

– Det har jo skjedd noen ganger i årenes løp at DN har stilt spørsmål når to selskaper med Røkke på eiersiden har kjøpt og solgt til hverandre, og at han har svart med sterk kritikk av avisen og vår nidkjærhet. 

– Jeg leser alltid Røkkes kritikk med interesse, men den vil nok likevel ikke føre til at vi slutter med kritisk journalistikk av transaksjoner mellom ulike Aker-selskaper.