Mann siktet for heleri av militært sprengstoff

Politiet i Rogaland har gjort funn ved to nye adresser, etter at de først fant store mengder sprengstoff nedgravd i en hage. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Rogaland har aksjonert mot totalt tre hus tilknyttet en mann i 40-årene, etter at det mandag kveld ble gjort funn av store mengder sprengstoff i Figgjo. 

– Han har det ikke noe godt

– Min klient innrømmer det han har gjort og er villig til å ta sin straff. Han erkjenner straffskyld, det sier 43-åringens advokat Håkon P. Eliassen til TV2.

– Hvorfor har han gravd ned sprengstoff?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere nå. Han har bekreftet de faktiske forhold, men jeg vil ikke gå inn på detaljene nå. Vårt hovedfokus nå er og ivareta min klients helse, som har det svært vanskelig, sier mannens advokat Håkon P. Eliassen.

– Er han syk?

– Han har det ikke noe godt nå.

Varetekt 

Sprengstoffet som ble funnet mandag var gravd ned i en hage, bekrefter politiadvokat Åshild Ravndal ovenfor TV 2. 

Tirsdag gjorde politiet ytterligere funn ved to adresser. Mannen som nå sitter i arrest i Stavanger, vil bli fremstilt for varetektsfengsling i morgen, torsdag. 

– Vi vil be om fire ukers varetektsfengsling for å kunne få ro under etterforskningen som vil pågå videre, sier Ravndal til TV 2. 

Mannen er siktet for heleri av militært sprengstoff, og har i avhør med politiet blitt gjort kjent med siktelsen mot seg. Politiet sier han har avgitt en forklaring, men vil ikke uttale seg om hva annen har sagt i avhør.  

– Han erkjenner å ha gravd ned sprengstoffet, sier Ravndal. 

Har jobbet med sprengstoff

Funnet mandag ble gjort i et hus hvor mannen tidligere bodde. Politiet har tirsdag gjort funn på to andre adresser som kan knyttes til mannen, som tidligere har jobbet som sprengningsarbeider. 

– Jeg kan bekrefte at den siktede jobbet for oss inntil for fire år siden, og at politiet har vært i kontakt med oss, sier administrerende direktør hos mannens tidligere arbeidsgiver til TV 2. 

Mannen skal ikke være en kjenning av politiet, men Ravndal sier at mannen har «noen småsaker» på seg.  

TV 2 vet at politiet tirsdag har overvåket mannens nåværende bolig, og at det ikke skal ha blitt gjort funn ved denne adressen.

Politiet sier at den videre etterforskningen vil avdekke om det finnes mer sprengstoff som kan knyttes til mannen. 

DSB: Ikke noe på avveie

– Vår statistikk viser at det ikke er noe sprengstoff på avveie, men jeg er usikker på hvor god den statistikkoversikten egentlig er, sier Siri Hagehaugen som er avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til TV 2. 

– DSB jobber nå sammen med Kripos for å få til en bedre nasjonal oversikt over tyveri av sprengstoff og andre utgangsstoffer for eksplosiver.