DE TO MEST UHELDIGE: Arsenals Bacary Sagna og Evertons Leon Osman i duell på Goodison Park forrige runde. Deres klubber er de som taper mest penger på skader i Premier League. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje ved Rune Kråkenes)
DE TO MEST UHELDIGE: Arsenals Bacary Sagna og Evertons Leon Osman i duell på Goodison Park forrige runde. Deres klubber er de som taper mest penger på skader i Premier League. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje ved Rune Kråkenes)

Så mye koster skadene toppklubbene

På denne tabellen kommer Cardiff best ut i Premier League 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no

Skader er en sentral del av toppfotballen, noe vi her i Norge denne uken fikk kraftig dokumentert da HamKams Emil Sildnes pådro seg et skrekkbrudd i beinet og mister hele 2014-sesongen.

Les også: Ute i ett år etter skrekkbruddet

Skadene påvirker ikke bare spillerne selv, men også klubbenes resultater og i forlengelsen av dette deres økonomi.

Et svensk lege- og forskerteam har siden 2001 kartlagt en mengde skadeinformasjon, og svenske Viasat Sport har nå lagt fram de nedslående resultatene, som viser at spillerskader koster klubbene millioner av kroner hver måned.

Hvem har du på ditt lag? Spill Premier League-manager 
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk 

Forskerne har sett nærmere på Premier League og Mesterligaen, og samlet inn over 18 000 skaderapporter som underbygger hvilke enorme kostnader spillerskadene innebærer for klubbene.

Rapporten viser at det for en klubb i Mesterligaen og på Premier League-nivå koster i snitt fem millioner kroner i måneden å ha en spiller på skadelisten.

– Da blir det helt plutselig kjempeinteressant for de som holder i økonomien i klubbene, og det er ofte det som styrer. Da forhøyes statusen for de medisinske teamene og legeteamene ute i klubbene til et helt annet nivå, sier Matilda Lundblad, lege i Allsvenskan-klubben Elfsborg og deltakende i forskingen.

Petter Myhre
Er det klubber som stadig får belastningsskader og strekkskader så kan det ofte ha med intensitetstyringen på trening og hva man vektlegger i trening å gjøre.

TV 2s fotballekspert er overrasket over tallene
Viasat Fotboll i Sverige tok for seg sifrer fra Football Lineups for å regne ut hva skadene har kostet klubbene i Premer League inneværende sesong, og tallene viser at Arsenal topper statistikken.

Totalt har de røde fra Nord-London hadd skadde spillere i 66 måneder i 2013-14-sesongen, noe som har kostet dem 301 millioner denne sesongen. På andreplass finner man Everton, med 52 skademåneder og en kostnad på 237 millioner.

– I seg selv er det jo tall som jeg ikke hadde trodd. At det er dyrt å ha skadede spillere har vært en sannhet i alle år, og det er også derfor disse diskusjonene har oppstått rundt hvorvidt landslagene skal betale når spillerne blir skadet og det er derfor enkelte klubber ikke vil frigi spillerne til privatlandskamper.

– Tankene bak er nettopp det at de er redd for at spillerne skal bli skadet og at de vet at det koster dem både poeng og penger, sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

– Vi ser viktigheten av å ha dyktige medisinske team
Den tidligere Vålerenga- og Strømmen-treneren mener statistikken er veldig interessant, og gjennom en lang karriere innen fotballen vet han godt hvor stor innvirkning skader har på en spillertropp.

– Når man får se tallene svart på hvitt gjør det det enda tydeligere. Det står ikke noe om hvordan de har kommet frem til selve tallene, jeg vet ikke hvordan de har regnet ut dette her og summene virker høyere enn hva jeg hadde trodd.

– Vi ser viktigheten av å ha dyktige medisinske team og ikke minst fysiske trenere. Vi har sett at det får mer og mer å si i de ulike klubbene. Og så vil jo enkelte trenere og managere si at det har fått for mye å si. For at man skal prestere bra på banen må man tørre å trene nok, mye og tøft, og det er mange managere som har den tilnærmingen til ting, sier han.

Stiller spørsmål ved å bytte et helt apparat
Fotballeksperten peker på at enkelte klubber kanskje bør ha ting som dette i bakhodet neste gang de bestemmer seg for å bytte ut et helt støtteapparat.

OVERRASKET OVER TALLENE: TV 2s fotballekspert Petter Myhre mener undersøkelsen er interessant. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
OVERRASKET OVER TALLENE: TV 2s fotballekspert Petter Myhre mener undersøkelsen er interessant. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Det er interessant med tanke på det å bytte i fysisk apparat. Når man bytter managere og trenere, så kommer de inn med nye ting. Det blir andre måter å trene på, og noen ganger ser vi at skadeomfanget øker. Det er vel noe de færreste klubblederne tenker på når trenere blir sparket over en lav sko.

– Er støtteapparatet og de fysiske trenerne noe managerne skal ta med seg, eller er det slik at managerne bør jobbe med den staben som er der? Veldig ofte er det slik at trenerne kommer med sin stab, mens det veldig sjelden er klubbstyrt og slik at man sier at «slik er det her» og «dette er det du har å jobbe med». Det kan kanskje være noe disse klubbene kan tenke mer på, sier han.

UHELDIG: Dersom man fordeler Arsenals tall på alle spillerne i troppen innebærer det et snitt på 2,4 måneder per spiller. Foto: Andrew Matthews, Scanpix
UHELDIG: Dersom man fordeler Arsenals tall på alle spillerne i troppen innebærer det et snitt på 2,4 måneder per spiller. Foto: Andrew Matthews, Scanpix

Mener klubbene kan komme til å se på skadehistorikk i manageres eks-klubber
Myhre mener også at de interessante opplysningene bør være en vekker for 
klubbene når det gjelder hvordan man prioriterer i treningsarbeidet.

– Det er en kjensgjerning at noen klubber har mer skader enn andre over lang tid. Brekker du beinet eller armen og får en hjernerystelse, så er det slikt du ikke kan gardere deg mot. Men er det klubber som stadig får belastningsskader og strekkskader så kan det ofte ha med intensitetstyringen på trening og hva man vektlegger i trening å gjøre.

– Hvis tallene her stemmer kan det være klubbene blir mer oppmerksomme på hva managerne har hatt av historie når det gjelder skader i sine tidligere klubber, sier fotballeksperten.