FÅR HUN BOKSE I NORGE? Dersom endringene trår i kraft vil Cecilia Brækhus endelig kunne bokse proffkamp i hjemlandet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FÅR HUN BOKSE I NORGE? Dersom endringene trår i kraft vil Cecilia Brækhus endelig kunne bokse proffkamp i hjemlandet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Brækhus: – Strålende at vi har politikere som tar til vettet

Men Cecilia Brækhus tør ikke sprette sjampisen selv om Kulturdepartementet sendt ut nytt lovforslag til høring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kulturdepartementet har i dag sendt ut forslag om å oppheve proffbokseloven og endre knockoutforskriften.

– Har hatt høy prioritet

Dette vil i praksis bety at profesjonell boksing og annen organisert kampaktivitet som tillater knockout vil kunne bli lovlig.

– Arbeidet med å fjerne forbudet mot proffboksing har hatt høy prioritet i departementet. Forslagene som nå sendes på høring vil oppfylle løftet i regjeringsplattformen, sier kulturminister Thorhild Widvey.

– Proffboksing blir ikke tillatt bare ved at Stortinget opphever proffbokseloven. Derfor har vi gjort en grundig vurdering av knockoutloven og knockoutforskriften. Endringene som nå foreslås, har også vært nødvendige fordi regelendringene til Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) har gitt Norges Bokseforbund store utfordringer, for eksempel rundt bruk av hjelm, sier Widvey.

– Strålende at vi har politikere som tar til vettet

Proffbokser Cecilia Brækhus mottar nyhetene med glede, ikke bare på egne vegne på på hele Bokse-Norges.

– Jeg er aller mest glad på vegne av de mange, håpefulle norske boksere som hver dag legger ned litervis med svette og knallhard trening for å forfølge boksedrømmen. Dernest er jeg lykkelig over å være ett steg nærmere min drøm; å få bokse en ordenlig kamp i Norge, sier Brækhus.

Hun tør ikke sprette boblevannet før alt er avgjort, men håper nå at alt går veien.

– Jeg synes det er strålende at vi har politikere som tar til vettet, og som tør å stå ved sine løfter. Men jeg avventer likevel litt før jeg spretter sjampisen. Saken skal tross alt ut på høring og behandles ordentlig politisk før et eventuelt vedtak fattes. Likevel er det en gledens dag for alle oss som er glade i boksesporten, sier Brækhus.

Disse endringene foreslås
Forslagene som sendes på høring innebærer at proffbokseloven oppheves, og at tre sikkerhetsbestemmelser i knockoutforskriften endres:

§ 8 Kamplengde: godkjenningsnemnda kan gi samtykke til unntak fra bestemmelsen i nærmere bestemte tilfeller. 

§ 10 Aldersgrense: aldersgrensen heves til 40 år.

§ 11 Beskyttelsesutstyr: krav om at utøverne skal benytte individuelt tilpasset hjelm fjernes.

Høringsfristen er satt til 27. mai. Det faktum at AIBA har utestengt Norges Bokseforbund sørger for særlige omstendigheter, og sørger for at høringsfristen er satt til sju uke.