PROSEDYRE: Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller mener begge de to tiltalte i barnedrapssaken bør straffes likt for drapet og mishandlingen av kvinnens datter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
PROSEDYRE: Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller mener begge de to tiltalte i barnedrapssaken bør straffes likt for drapet og mishandlingen av kvinnens datter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Aktor i barnedrapssaken: Straffemetodene var ren tortur

Aktor la ned påstand om 16 års fengsel for moren (28) og 18 års fengsel for den britiske mannen (35) i barnedrapssaken i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsto de hva de gjorde? Mishandlet de med vilje? Det var sentrale spørsmål statsadvokat Cecilie Schløsser Møller ba retten vurdere i sin prosedyre onsdag.

En fem uker lang rettssak er snart over i Oslo tingrett sal 250, hvor en Oslo-mor (28) og en britisk mann er tiltalt for drap og grov mishandling av kvinnens datter (1)

– Begge har like mye skyld

På tiltalebenken sitter den 28 år gamle Oslo-moren i en hvit genser og ser ned i pulten foran henne. Noen meter til venstre for henne, en medtiltalt 35 år gammel britisk mann iført en mørk blazer og seilersko. Møller retter blikket mot de tiltalte:

– På tross av omfattende bevisførsel, så vet vi ikke sannheten om alle omstendigheten i saken. Vet ikke hvor lenge datteren ble holdt under vann, vi vet ikke om hun har vært utsatt for dette tidligere. 

Aktor mener begge de tiltalte har like mye skyld i drapet og mishandlingen av kvinnens halvannet år gamle datter. Dette til tross for at den britiske mannen under mishandlingen og selve drapet av barnet, hele tiden oppholdt seg i utlandet og kommuniserte med den tiltalte kvinnen via videosamtale og chat.

– Det har vært vanskelig å skille de to i forhold til skyld. 28-åringen var den som utførte mishandlingen, men 35-åringen var den som ledet mishandlingen, sa aktor. 

Sidestilles med tortur

Statsadvokaten mener den grove mishandlingen av barnet, også flere måneder før hun ble drept, er skjerpende.

– Straffemetodene kan sidestilles med tortur. Holde henne under vann, dyppe hodet ned i en bøtte og å holde henne våken om natten, la aktor Møller fram som eksempler.

Moren erkjenner mishandlingen og uaktsomhet i forbindelse med drapet på datteren. Den britisk-pakistanske mannen nekter straffskyld både for medvirkning til drap og mishandling.

– Bevisene holder ikke

Forsvarer til den britiske mannen, Niels-Christian Schelver Petersen mener bevisene mot hans klient ikke holder.

– Vårt utgangspunkt er jo at bevisene ikke holder og at vår klient skal frifinnes. Det er det han er mest opptatt av. 

– For ham er det vanskelig å forstå at han skal ha en strengere straff enn moren til barnet, sier Petersen. 

Geir Hovland er forsvarer til den drapstiltalte moren. 

– Min klient ser aktors utgangspunkt i at det skylden skal fordeles likt, og er fornøyd, i den grad man er fornøyd i en slik situasjon, med at hun er ilagt en betydelig strafferabatt, sier Hovland. 

Torsdag er siste rettsdag i barnedrapssaken. Kvinnens forsvarere vil føre sin prosedyre først, før mannens forsvarere avslutter med sin prosedyre.