SINT: Mari Siljebråten (24) er ikke lenger medlem av Den norske kirke. Hun mener det er alvorlig at Kirkerådet ikke henger med i samfunnet. Foto: Katarina Goldfain Johnsen.
SINT: Mari Siljebråten (24) er ikke lenger medlem av Den norske kirke. Hun mener det er alvorlig at Kirkerådet ikke henger med i samfunnet. Foto: Katarina Goldfain Johnsen.

Meldte seg ut i protest: – Jeg kan være en bedre kristen uten kirken

Tirsdag var 12.000 personer inne på Kirkens nettsider hvor man finner utmeldingsskjema, mot normale 130. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag besluttet Kirkemøtet i Den norske kirke at homofile ikke får vies eller får muligheten til egen forbønn i kirken. 

Forslaget om å la homofile få vielse i kirken ble forkastet med 64 mot 51 stemmer. 

Lettet over ikke å være medlem

Reaksjonene etter beslutningen har vært mange. På sosiale medier ytrer folk seg om sin frustrasjon, og mange skriver at de nå vil melde seg ut av kirken. 

Én av de som har meldt seg ut av Den norske kirke er tidligere AUF-leder i Troms, i dag lokalpolitiker for Ap, Mari Siljebråten (24). 

– Jeg meldte meg faktisk ut av kirken rett før Kirkemøtet, rett og slett fordi jeg synes det er utrolig at dette i det hele tatt er tema å diskutere, sier Siljebråten til TV 2

Hun sier resultatet dessverre ikke var overraskende. 

– Kirken henger ikke med på samfunnets verdier. Skulle landets innbyggere stemme er jeg sikker på at det hadde blitt motsatt resultat, mener 24-åringen. 

Siljebråten sier hun er lettet over å ikke lenger være medlem. Hun kjenner flere som har tatt samme beslutning. 

– Mange har kanskje sittet på gjerdet, men etter dette vedtaket så er ikke tradisjon lenger et godt nok argument til å forbli en del av Kirken, sier hun.

Bedre kristen utenfor kirken

Siljebråten beskriver seg selv som kristen, og er både døpt og konfirmert i kirken. Hun sier det er skremmende at Kirken selv omtaler seg som en «folkekirke». 

– Kirken sier jo: Deg vil vi ikke ha her! 

Hun mener beslutningen å utestenge homofile fra en kirkelig vielse er trist. 

– Det er jo ikke på grunn av ulik oppfatning av religion, men på grunnlaget av hvem de elsker. 

– Som medlem av Den norske kirke kan du stemme, og dermed påvirke, ved neste kirkevalg. Hvorfor gjør du ikke det?

– Jeg klarer ikke være et hode i kirkemanntallet som legitimerer denne beslutningen. Jeg kan være en bedre kristen utenfor kirken, sier Siljebråten. 

TV 2 får opplyst at Den norske kirkes nettsider hadde uvanlig mange besøkende etter Kirkemøtet tirsdag.

Det er spesielt én side som har rekordmange visninger. Det er siden hvor publikum får lastet ned skjema de trenger for å melde seg ut av kirken. 

Fra 130 til 12.000 visninger

På en normal dag har kirkens nettsider omkring 7.000-8.000 visninger i løpet av en dag. Tirsdag hadde de nesten 31.000 visninger. 

– Vi har hørt at folk har opplevd at nettsiden var nede, men vi har ikke sett det selv, sier seniorrådgiver i Kirkerådet, Gunnar Westermoen til TV 2. 

For å melde seg ut av kirken må publikum laste ned et skjema fra nettet. Denne siden har normalt 130 visninger i løpet av en dag.

Etter Kirkemøtet tirsdag ble siden vist 12.000 ganger. 

– Det må jo ha sammenheng med møtet og beslutningen som ble tatt. Jeg kan ikke tro at en side har hatt så mange treff hos oss tidligere, sier Westermoen. 

Nøyaktig hvor mange som har meldt seg ut av Den norske kirke de siste dagene er ikke mulig å tallfeste. 

– Hver enkelt melder seg ut hos sin menighet, og vi har ikke et felles register. Det tar tid før dette blir synlig i registrene, sier Westermoen. 

Det er til sammen 1260 menighetskontorer i Norge. 

Kirkerådet sier den enorme responsen ikke var uventet. 

– Det er jo et tegn på at folk bryr seg om hva kirken tenker og gjør. Det viser vel at folk føler kirken ikke taler deres sak, sier Westermoen. 

Tungvint

Folk som ønsker å melde seg ut av Kirken må ifølge Kirkerådet følge klare regler. På kirkens nettsider må man laste ned et skjema som må printes ut og skrives ut. Deretter må publikum finne ut hvilket av 1260 meninghetskontorene man tilhører. Skjema skal deretter sendes i posten eller leveres personlig på kontoret. 

– Hvorfor kan ikke utmelding skje elektronisk?

– Vi mener dagens løsning er en god og enkel løsning. Det er et gammelt reglement og tradisjon at man skal henvende seg til sin menighet, sier avdelingsdirektør i Kirkerådet, Ole Inge Bekkelund. 

Han sier Kirkerådets oppfatning er at systemet fungerer slik det er, og at de ikke har planer om å endre systemet.