MØTTES PÅ NETT: Da ekteskapet med den pakistanske slektningen tok slutt og 28-åringen flyttet hjem til Norge, kom hun i kontakt med denne britiske mannen (35). Han ble utlevert til Norge i fjor og er også tiltalt for mishandling og drap. Foto: DAVID NEW / THE SUN
MØTTES PÅ NETT: Da ekteskapet med den pakistanske slektningen tok slutt og 28-åringen flyttet hjem til Norge, kom hun i kontakt med denne britiske mannen (35). Han ble utlevert til Norge i fjor og er også tiltalt for mishandling og drap. Foto: DAVID NEW / THE SUN

BARNEDRAPSSAKEN:

Sakkyndige: Medtiltalt brite (35) har klare psykotiske trekk

OSLO TINGRETT (TV 2): Onsdag ble de sakkyndige grillet i retten om hvorfor de har snudd helt fra en rapport til en annen om den medtiltalte 35-årige briten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag formiddag avsluttet de rettsoppnevnte sakkyndige i barnedrapssaken sine redegjørelser for rapportene de har lagt fram av den tiltalte moren (28) og den medtiltalte briten (35), i Oslo tingrett sal 250.

Rettspsykiaterne snudde

Rettspsykiaterne har levert to rapporter om de tiltalte: En før og en etter at de har lest og hørt det elektroniske materialet i saken – avlyttede samtaler mellom de to tiltalte.

Psykologspesialist Erik Aicher og psykiater Helge Haugerud har vurdert den britiske mannen, som er tiltalt for psykologisk medvirkning. I sin hovederklæring konkluderte de sakkyndige med at 35-åringen ikke har en diagnose. 

I retten kom det fram at de sakkyndige, etter å ha gjennomgått kommunikasjonen mellom de to tiltalte, har snudd helt på dette punktet og mener i tilleggsrapporten at briten lider av både narsissistisk personlighetsforstyrrelse og dyssosial personlighetsforstyrrelse. 

Dette ble de sakkyndige spurt ut om onsdag formiddag, og innvendingene fra forsvarerne gikk på at rapporten i hovedsak bygger på samtaler med 35-åringens ekskone og eks-svigermor. 

Gjengvoldtatt og mishandlet

De første sakkyndige som har vurdert den tiltalte 28-åringen redegjorde for sine rapporter tirsdag. Den tiltalte moren gråt og satt med hodet bøyd da retten fikk høre opprivende detaljer om gjengvoldtekter og mishandling av henne i oppveksten.

Rapporten til overlege Anders Gaasland og psykologspesialist Lene Holum pekte på at kvinnens vanskelige barndom og oppvekst kan ha medvirket til at hun hadde problemer med å se barnas perspektiv. 

I tillegg hadde 28-åringen problemer med å selv ta avgjørelser og vurderinger, og de sakkyndige trekker frem at moren i avhør måtte spørre om det var galt å riste et lite barn. 

I samtaler med 28-åringen i 2014 snakket hun mer åpent med de sakkyndige om datterens død. I samtalene fortalte 28-åringen også om et mareritt hun hadde hatt gjentagende ganger i fengsel; hvor hun og barna er på båttur med hennes bror og hans barn. Båten synker og hun klarer å redde alle opp av vannet bortsett fra sin avdøde datter. 

De sakkyndige holder fast ved at kvinnen ikke har psykotiske trekk, men reiser tvil om kvinnen kan ha en form for avhengig personlighetsforstyrrelse. 

– En svakhet ved de sakkyndiges erklæring

Gjennom bevisførselen i den snart fem uker lange rettssaken i Oslo tingrett har spesielt morens troverdighet vært sentral. Forsvarer til mannen (35), Vibeke Hein-Bæra, reagerer på at de sakkyndige kun har forholdt seg til 28-åringens egne ord i saken.

– Når de sakkyndige kun har forholdt seg til samtalene med henne fra tidligere, og ikke har fulgt bevisførselen i retten, så vil det være mangelfullt i deres vurdering av hennes troverdighet i saken, sier Bæra til TV 2.

– At de har valgt en metodikk hvor de ikke sjekker ut noen av opplysningene hun gir, altså hennes historie mot andre såkalte komparentopplysninger, er en svakhet ved deres erklæring, sier Bæra.

I motsetning til de sakkyndige som vurderte den tiltalte kvinnen, har de sakkyndige som har vurdert den medtiltalte mannen nærmest kun forholdt seg til komparentopplysninger i deres tilleggsrapport. 

– Det er jo psykiatriens utfordring i rettspleien som blir synliggjort her, som jeg tenker at skaper usikkerhet. Når det er sagt så er det jo ikke snakk om tilregnelighet eller utilregnelighet i denne saken, sier Bæra. 

Onsdag vil statsadvokat Cecilie Schløsser Møller holde sin prosedyre i saken. Aktoratet har allerede gjort det klart at de ikke vil be om forvaring for noen av de tiltalte. 

Torsdag er rettssakens siste dag, og da fortsetter forsvarerne med sine prosedyrer.