ÅSTEDET: Det er her at det skal ha blitt stjålet
 1,2 tonn kunstgjødsel og over 300 liter bensin natt til tirsdag. Foto:
 Heine Schjølberg/TV 2
ÅSTEDET: Det er her at det skal ha blitt stjålet 1,2 tonn kunstgjødsel og over 300 liter bensin natt til tirsdag. Foto: Heine Schjølberg/TV 2

Kunstgjødseltyveriet: – Politiet sjekker om tyveriet faktisk har funnet sted

Politiet i Kristiansund og Felleskjøpet gjennomgår lagerstatus etter at over ett tonn med kunstgjødsel er meldt stjålet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det meldt at 1.240 kilo fullgjødsel og 325 liter bensin var stjålet fra en container ved Felleskjøpet på Løkkemyra i Kristiansund. 

Onsdag formiddag gjennomgår politiet i Kristiansund lagerrutinene sammen med Felleskjøpet. De ønsker å forsikre seg om at tyveriet faktisk har funnet sted.

– Ja, vi føler grunn til å gjennomgå lagersystemet for å forsikre oss om at tyveriet har funnet sted, sier Ove Brudevoll, politiinspektør ved Kristiansund politistasjon, til TV 2.

Administrerende direktør i Felleskjøpet Nordmøre og Romsdal, Randi Dyrnes, opplyste tirsdag om at området er kameraovervåket, men dette stemmer ikke helt.

– Det foreligger ingen overvåkingsvideoer- eller bilder fra området fordi det enten ikke er kameraer der eller de ikke virker såvidt jeg vet, sier Brudevoll.

Gjødselet var lagret i 40-kilossekker mens bensinen var lagret på femliterskanner. Alt stod inne i en container som befant seg innenfor et høyt gjerde og i tillegg var låst med hengelås.

Politiet er nå ferdig med å avhøre de ansatte ved anlegget.

– Vi har ingen mistenkte i saken og har heller ikke fått inn noen konkrete tips, sier Brudevoll.

PST ble tirsdag rutinemessig varslet i saken, men er ikke en del av etterforskningen.

– Nå bruker vi formiddagen til å gjennomgå lagerstatus og rutinene for inn og utrapportering ved anlegget. Så får vi se hva vi konkluderer med, sier Brudevoll.

Urovekkende

Enhetsleder for sikkerhet og kriseberedskap i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, sier til TV 2 at det er urovekkende at så mye gjødsel er på avveie. 

– Gjødsel er en sentral ingrediens for å lage sprengstoff. Med et par komponenter til er det enkelt å lage en bombe, sier han. 

Meldingene fra Felleskjøpet, er at 1,2 tonn har forsvunnet. Nergaard sier at bomben som gikk av 22. juli besto av 950 kg. 

– Det finnes flere oppskrifter på nettet om hvordan dette kan gjøres om til en bombe. Det er ikke vanskelig å lage. Det trengs nesten bare å kunne lese, sier bombeeksperten til TV 2.

Rapporteringspliktig

Nergaard påpeker at gjødseltypen som ble borte i Kristiansund, er rapporteringspliktig. Det vil si at man anser den til å være av en sånn karakter at de som kjøper den må være registrerte kjøpere. 

– Det indikerer jo at dette er noe som i verste fall kan bli brukt, men la oss håpe at det er en annen forklaring, sier Nergaard. 

Han mener det er vanskelig å finne noen annen forklaring enn at den stjålne gjødselen kan være tenkt til å produsere en bombe.  

Forsvant om natten

Administrerende direktør i Felleskjøpet Nordmøre og Romsdal, Randi Dyrnes, sier tyveriet skjedde natt til tirsdag.

– Uvedkommende har i løpet av natten tatt seg inn på et låst lager og stjålet 1.240 kilo fullgjødsel og 325 liter bensin, sier hun. 

– Hvorfor tror du noen har stjålet så mye gjødsel?

– Det har jeg ikke noe godt svar på. Det aner jeg rett og slett ikke, men kanskje de ikke har hatt nok kunnskap til å vite det, sier Dyrnes. 

Hun forteller at lokalene er plassert i et typisk industriområde, og at de ikke har merket noe spesielt i forkant av tyveriet.