Regjeringens krav til Oslo 2022: IOC må dekke sine egne regninger

Men har ventet over en måned på svar fra Oslo kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til høsten skal Stortinget vende tommelen opp eller ned for en statsgaranti for Oslo-OL i 2022. 

6. mars sendte de to regjeringspartiene Høyre og Frp et brev til søkerkomiteen i Oslo 2022, signert idrettspolitisk talsmann Ib Thomsen (Frp) og Svein Harberg (H), der de stilte noen krav og spørsmål de ønsket svar på. 

Over en måned er gått, og fortsatt har de ikke fått noen respons på brevet de sendte. Det vekker forbauselse på Stortinget. 

- Vi sendte et brev der vi stilte en del krav hvis Høyre og FrPs stortingsgruppe skulle gå inn for en statsgaranti. Dette brevet har vi ennå ikke fått svar på. Det er her inne på Stortinget at garantien skal gis, og hvis de (Oslo 2022) ikke ønsker å ha en dialog med Stortinget, beklager jeg det, sier Ib Thomsen til TV 2 Sporten. 

Han synes ikke OL-pådriverne har noen tid å miste framover, og stusser over at iveren ikke er større etter å besvare henvendelser fra de skal avgjøre om det blir et Oslo-OL eller ei. 

- Det går fort fram til sommeren her, og etter ferien er man plutselig i gang med høsten hvor alt skal avgjøres. Garantien skal eventuelt gis inne på Stortinget, og det er synd de ikke kan gi oss tilbakemelding på signalene vi sender. 

Byråd for kultur og næring i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (V), lover at svarene vil komme i løpet av uka. 

- Vi er opptatt av å gi et godt svar, og det skal de selvsagt få. Nå har vi ikke hatt møte i søkerkomiteen etter at det brevet ble sendt, og derfor er det ikke besvart ennå, sier han. 

- Har dere råd til å bruke så lang tid når alt skal avgjøres allerede i høst? 

- Vi må nok jobbe raskere. Vi er opptatt av å ha en god og tett dialog med kulturdepartementet. De skal legge fram en sak for Stortinget i juni, og den har vi vært opptatt av å hjelpe dem med, så den blir best mulig. Jeg forstår at Stortinget er utålmodige, og vi skal bistå dem så godt vi kan i perioden framover, lover han. 

Frp og Høyre er særlig opptatt av IOCs rolle i et eventuelt Oslo-OL, og gjenbruk av eksisterende anlegg på Østlandet på Hamar og Vikersund, framfor å bygge mye nytt i Oslo. 

I brevet til Oslo 2022 handler ett av kravene om at IOC selv må dekke sine egne utgifter på det som går "utover god norsk gjestfrihet". 

"Utover god norsk gjestfrihet og nødvendige tiltak for sikkerhet og fremkommelighet, bør alle øvrige kostnader vedrørende IOC-medlemmers opphold dekkes av IOC selv", heter det.

- Vi har tatt opp problemstillingen med at IOC-medlemmer skal bo på flotte hoteller i Oslo, kjøre sorte, flotte biler på andres regning og så videre - det skal i hvert fall ikke bygges eget hotell for IOC i Oslo når vi har en haug med femstjerners hoteller som de kan bo på. Kanskje kan de også kjøre kollektivt til Holmenkollen? spør Ib Thomsen.

- Jeg synes de stiller gode spørsmål, og at de er opptatt av mange av forholdene vi også er opptatt av, sier byråd Hallgeir Bjercke. 

- Vi vil ha en solid og nøktern OL-søknad basert på gjenbruk, hvor vi tar ned gigantomanien vi har sett i andre mesterskap.