Truer med å stenge brannstasjoner i Ålesund

Ålesund (TV 2): – Vi utsettes for kreftfremkallende stoffer hver dag. Rådmann og politikere gambler med livene våre, sier sinte brannmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verneombud og tillitsvalgte i Ålesund brannvesen truer med å stenge byens to brannstasjoner på grunn av kreftfarlig arbeidsmiljø. 

– Det er helseskadelig å jobbe her. Over tid blir vi utsatt for så mye kreftfremkallende stoffer at jeg nå vurderer å stenge deler av stasjonene, sier verneombud Bernt Olaf Slyngstad til TV 2. 

– Hva skal folk i Ålesund da gjøre hvis det begynner å brenne? 

– Det tør jeg ikke tenke på. Da får de komme til unnsetning fra nabokommunene, sier Slyngstad.  

– Nå er det vi som trenger hjelp

Nylig ble det kjent at rådmannen også i årets budsjett foreslår å stryke brannvesenets investeringsmidler. Det har fått brannfolkene til å rase.  

Geir Egil Haug i Ålesund brannkorpsforening og verneombud Bernt Olaf Slyngstad truer med å stenge brannstasjonen i Ålesund på grunn av kreftfarlig arbeidsmiljø.
Geir Egil Haug i Ålesund brannkorpsforening og verneombud Bernt Olaf Slyngstad truer med å stenge brannstasjonen i Ålesund på grunn av kreftfarlig arbeidsmiljø.

– Vi er på jobb for å redde liv 24 timer i døgnet, sju dager i uken. Nå er det vi som trenger hjelp, sier Geir Egil Haug i Ålesund brannkorpsforening.

Det er særlig den høye risikoen for å bli eksponert for kreftfremkallende stoffer som skaper angst og usikkerhet. 

Kreftfare

Undersøkelser viser at opptil 50 prosent av stoffene brannmenn blir utsatt for under en brann, blir hengende igjen i tøyet, selv om arbeidsklærne er nyvasket.

I 2006 kom en analyse der helsen til 110.000 brannpersonell i 32 land ble sammenlignet med andre yrkesgrupper.

Den slo fast at brannfolk har større risiko enn andre for å bli rammet kreft.

En fransk undersøkelse viser at det er 50 prosent flere brannmenn som har fått testikkelkreft enn i andre yrkesgrupper. Også prostatakreft og lymfekreft er overrepresentert blant profesjonelle brannfolk. 

Vil forebygge
Brannvesenet i Ålesund vil ha innført skitne og rene soner. Det vil gi betydelig mindre risiko for eksponering av kreftfremkallende stoffer, mener de.

– Rådmannen og politikere gambler med livene våre, sier Haug.

Rådmann i Ålesund, Jarle Bjørn Hanken sier til TV 2 at han forstår frustrasjonen blant brannmannskapene. Han kan likevel ikke love penger til forebyggende tiltak fra en slunken kommunekasse. 

– Det er mange i kommunen som kommer til å bli skuffet i budsjettprosessen. Men det er politikerne som til slutt skal vedta budsjettet i juni, sier Hanken.