KAN BLI UTVIST: Den 41 år gamle mannen er tiltalt for å ha medvirket til flere drap under folkemordet i Rwanda i 1994. FOTO: TV 2
KAN BLI UTVIST: Den 41 år gamle mannen er tiltalt for å ha medvirket til flere drap under folkemordet i Rwanda i 1994. FOTO: TV 2

Folkemordtiltalt kan bli utlevert fra Norge

En 41 år gammel mann bosatt i Sandnes, kan sendes til hjemlandet Rwanda hvor han er tiltalt for folkemord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En folkemordsiktet mann fra Rwanda kan utleveres fra Norge til hjemlandet. Det har Stavanger tingrett avgjort. 

41-åringen kom til Norge som kvoteflyktning i 1999. Han ble pågrepet i mai i fjor. Han ble siktet for blant annet medvirkning til to massakrer med flere tusen drepte under folkemordet i Rwanda i 1994. 

Anker kjennelsen

Kripos var i sluttfasen av etterforskingen da Rwanda krevde mannen utlevert i fjor høst. Den norske straffesaken ble satt på vent i påvente av avgjørelsen i utleveringsspørsmålet.

Mannen anker kjennelsen fra Stavanger tingrett. Han frykter for sin egen sikkerhet, og mener han ikke vil få en rettferdig rettssak i hjemlandet. Han hevder vitnene i saken har blitt presset av myndighetene i Rwanda til å vitne mot ham. 

Rwanda lettet

Rwandiske myndigheter sier til TV 2 at de i er lettet over utleveringen. Jean Bosco Siboyintore, som leder Rwandas jakt på forbryterne etter folkemordet, garanterer at 41-åringen ikke har noe å frykte dersom han blir utlevert.

– Han vil få en rettferdig rettssak. Domstolene er fullstendig uavhengige i Rwanda, sier Siboyintore på telefon fra Kigali, og legger til:

– Frykten hans er grunnløs. Det er bare en unnskyldning for at norske myndigheter ikkj skal utlevere ham.

Norge utleverte en annen rwandar, Charles Bandora, til Rwanda i fjor. Han er stilt for retten i hjemlandet.

Skjellig grunn til mistanke

Stavanger tingrett peker på at det er mange motstridende forklaringer i saken mot 41-åringen, men konkluderer med at det likevel er skjellig grunn til å mistenke mannen for medvirkning til både planlegging, oppfordring til og deltakelse i drap.

– Skuffelse for familien

41-åringen og familien er aktive i Sandnes Baptistmenighet. Mannen er gift og har tre barn, alle er norske statsborgere.

– Vi har en familie i en vanskelig situasjon. Vi støtter dem for å få hverrdagen til å gå rundt og vi prøver så godt vi kan å hjelpe de,, sier pastor i Sandnes Baptistmeninghet, Dag Eivind Noreid, som er pastor i Sandnes Baptistmenighet.

– Familien har fortsatt håp, men dette var en skuffelse, sier han. 

Minnet 20 år etter

Afrikanske statsledere, vestlige toppdiplomater og FNs generalsekretær Ban Ki-moon var mandag til stede under markeringen i hovedstaden Kigali til minne om et av verdenshistoriens verste folkemord.

– Folkemordet i Rwanda kunne vært unngått. Verden sviktet Rwanda, sa leder i Den afrikanske union, Nkosazana Dlamini-Zuma.

Minst 800.000 mennesker ble drept i folkemordet i 1994. Ekstremister fra folkegruppen hutu utryddet store deler av den etniske minoriteten tutsi, uten at noen grep inn.

FN har blitt sterkt kritisert for ikke å ha reagert under det som senere viste seg å være opptakt til et folkemord i det østafrikanske landet. Idet folkemordet var et faktum, hadde FN allerede trukket tilbake sine fredsbevarende styrker.