ÅSTEDET: Det er fra dette industriområdet i Kristiansund det ble stjålet 1,2 tonn kunstgjødsel og over 300 liter bensin natt til tirsdag. (Foto: Heine Schjølberg / TV 2)
ÅSTEDET: Det er fra dette industriområdet i Kristiansund det ble stjålet 1,2 tonn kunstgjødsel og over 300 liter bensin natt til tirsdag. (Foto: Heine Schjølberg / TV 2)

Kobler inn PST etter stort gjødseltyveri 

Store mengder gjødsel og bensin stjålet fra container hos Felleskjøpet i Kristiansund. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1.240 kilo fullgjødsel og 325 liter bensin er stjålet fra en container ved Felleskjøpet på Løkkemyra i Kristiansund, melder lokalavisa Tidens Krav. 

– Gjødselet var lagret i 40-kilossekker, mens bensinen var fylt på femliterskanner, sier kriminalavdelingssjef Alf Rune Rolland ved Kristiansund politistasjon til avisen. 

Operasjonsleder i Nordmøre politidistrikt, Tove Anita Asp, sier til TV 2 at de fikk melding om tyveriet klokken 14 tirsdag. Det var ansatte ved Felleskjøpet som varslet om tyveriet. Alt var låst inne og oppbevart etter forskriftene, så vidt politiet kjenner til. 

Politiet ønsker tips i saken, og det vil nå bli satt i gang etterforskning. 

Urovekkende

Enhetsleder for sikkerhet og kriseberedskap i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, sier til TV 2 at det er urovekkende at så mye gjødsel er på avveie. 

– Gjødsel er en sentral ingrediens for å lage sprengstoff. Med et par komponenter til er det enkelt å lage en bombe, sier han. 

Meldingene fra Felleskjøpet, er at 1,2 tonn har forsvunnet. Nergaard sier at bomben som gikk av 22. juli besto av 950 kg. 

– Det finnes flere oppskrifter på nettet om hvordan dette kan gjøres om til en bombe. Det er ikke vanskelig å lage. Det trengs nesten bare å kunne lese, sier bombeeksperten til TV 2.

Forsvant om natten

Administrerende direktør i Felleskjøpet Nordmøre og Romsdal, Randi Dyrnes, sier at tyveriet skjedde natt til tirsdag.

– Uvedkommende har i løpet av natten tatt seg inn på et låst lager og stjålet 1.240 kilo fullgjødsel og 325 liter bensin, bekrefter Dyrnes. 

Hun sier at Yara, som produserer den typen gjødsel som er stjålet, opplyser at den er lite egnet til å produsere sprengstoff av. 

– Det er en mild type gjødsel, nærmest som hagegjødsel. 

– Hvorfor tror du noen har stjålet så mye gjødsel?

– Det har jeg ikke noe godt svar på. Det aner jeg rett og slett ikke, men kanskje de ikke har hatt nok kunnskap til å vite det, sier Dyrnes. 

Hun forteller at lokalene er plassert i et typisk industriområde, og at de ikke har merket noe spesielt i forkant av tyveriet. 

PST varslet

Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, beskriver mengden gjødsel som har forsvunnet som «stor». 

– Vi har rutinemessig blitt varslet, sier Bernsen til TV 2. 

PST har blitt koblet inn for å kunne bistå lokalt politi i etterforskningen.

– Det er naturlig at PST blir koblet inn i enkelte saker, og dette er et godt eksempel, sier Bernsen.